Vacuna del coronavirus

Pfizer busca autorització dels EUA per a una dosi anti-Covid de reforç

  • La farmacèutica afirma que l’eficàcia baixa al disminuir els anticossos al cap de sis mesos de la injecció

  • Científics dubten de la necessitat d’aquestes punxades extra

Pfizer busca autorització dels EUA per a una dosi anti-Covid de reforç
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pfizer planeja sol·licitar a l’Administració nord-americana que autoritzi una dosi de reforç de la seva vacuna per a la Covid-19 el pròxim mes, segons va explicar el principal científic de la farmacèutica. La petició arribaria després de comprovar que hi ha un risc més gran de reinfecció sis mesos després de la injecció i tindria en compte l’expansió de la contagiosa variant delta.

L’Administració dels EUA per a Aliments i Medicines (FDA per les seves sigles en anglès) i el Centre per a Prevenció i Control de Malalties (CDC) van assegurar en un comunicat conjunt que, no obstant, els nord-americans que hagin rebut la pauta completa no necessitaran la injecció de reforç per ara. Alguns científics qüestionen també la necessitat d’aquestes dosis extra.

El cap científic de Pfizer, Mikael Dolsten, va explicar que la disminució de l’efectivitat de la vacuna que ha reportat recentment Israel es deu principalment a la gent que es va immunitzar al gener o al febrer. El ministre de Sanitat del país va assegurar que la xifra havia caigut al 64% al juny. «La vacuna de Pfizer és molt activa contra la variant delta», havia assegurat prèviament Dolsten. No obstant, sis mesos després, va assegurar que «probablement hi hagi risc de reinfecció, ja que els anticossos, com s’anticipava, disminueixen». Pfizer no va publicar totes les dades d’Israel aquest dimarts, però va assegurar que ho faria aviat. «És un conjunt de dades petit, però crec que la tendència és precisa: sis mesos després, ja que la variant delta és la més contagiosa que hem vist, pot contagiar i causar símptomes lleus de la malaltia», va assegurar Dolsten.

La FDA i el CDC, en el seu comunicat conjunt, van assegurar que s’havien «preparat per a les dosis de reforç si, i només en aquell moment, la ciència demostra que són necessàries». Les dades de la mateixa Pfizer als Estats Units mostren un desgast de l’eficàcia de la vacuna fins a percentatges pròxims al 85% després de sis mesos contra les variants que circulaven a la primavera, va explicar Dolsten. El científic va apuntar que les dades d’Israel i el Regne Unit suggereixen que fins i tot amb uns nivells minvants d’anticossos la vacuna conserva un 95% d’efectivitat contra els símptomes greus de la malaltia.

La vacuna, desenvolupada amb el seu associat alemany BioNTech, va mostrar un 95% d’eficàcia prevenint els símptomes de la Covid-19 en les proves clíniques que va portar a terme la firma l’any passat.

Dolsten va dir que les primeres dades dels estudis de la companyia mostren que una tercera dosi que serveixi com a reforç genera uns nivells d’anticossos entre cinc i deu vegades més grans que els existents després de la segona inoculació, suggerint que podria oferir una protecció prometedora. Va assegurar que múltiples països, tant d’Europa com d’altres parts del món, ja s’han dirigit a Pfizer per discutir la possibilitat d’injectar dosis de reforç, i alguns podrien començar a administrar-les abans d’una possible autorització als EUA. El científic va destacar que creu que aquestes dosis són particularment importants en els grups de més edat.

El doctor Eric Topol, professor de medicina molecular i director de l’Institut de Recerca Scripps a La Jolla, Califòrnia, va dir que basar la decisió en el fet que la protecció dels anticossos disminueixi ignora l’important rol d’altres components de la resposta immune, incloent-hi les cèl·lules de memòria B, que poden crear anticossos a demanda quan existeix una amenaça vírica. «Necessites millors estudis abans de poder assegurar això. No és simplement que els anticossos es neutralitzin», va opinar Topol.

Pfizer havia assegurat prèviament que la població probablement requeriria dosis de reforç, malgrat que veus científiques han qüestionat quan i per què serien necessàries. La firma planeja llançar aviat una prova d’eficàcia amb un grup de control amb placebos que comptarà amb 10.000 participants. L’estudi tindrà lloc al llarg de la tardor, segons Dolsten, cosa que implicaria que no estaria complet abans que es realitzi la petició a la FDA.

El doctor William Shaffner, expert en vacunes al Centre Mèdic Universitari Vanderbilt, va dir que fins i tot si Pfizer rebés l’autorització de l’administració, només hauria superat el primer pas. Les dosis de reforç encara necessitarien ser revisades i recomanades per consellers de la CDC. «No és automàtic en absolut», va assegurar. Schaffner va explicar que, sent realistes, la majoria de la sanitat pública nord-americana encara s’està concentrant que la població rebi la primera i la segona dosi de la vacuna.

Notícies relacionades

Ja que els reforços implicarien un augment de la demanda de les vacunes quan gran part del món continua sense immunitzar, Dolsten va assegurar que Pfizer busca vies per incrementar la seva producció. L’objectiu ja és produir 3.000 milions de dosis aquest any i 4.000 milions el que ve. Dolsten va rebutjar donar previsions d’exactament quantes dosis més podria crear la companyia, però va estimar que «podem anar afegint de 1.000 milions en 1.000 milions per a l’any 2022». També va dir que Pfizer i BioNTech estan dissenyant una nova versió de la vacuna que es concentri en la variant delta, però va dir que les firmes no creuen que l’actual hagi de ser substituïda per poder combatre-la.

Pfizer calcula que la vacuna de la Covid-19 sigui una de les seves principals fonts d’ingressos durant anys i preveu vendes de les injeccions per valor de 26.000 milions de dòlars el 2021. Les despeses globals en vacunes i dosis de reforç per combatre el coronavirus podrien arribar als 157.000 milions el 2025, segons la firma de dades de salut nord-americana IQVIA Holdings.