El Regne Unit suprimirà les restriccions per Covid amb els contagis a l’alça

  • Boris Johnson admet que en dues setmanes, quan s’acabin les restriccions, hi haurà 50.000 casos de Covid diaris, el doble que avui

  • L’oposició qualifica de «perillosa» la decisió del Govern d’eliminar totes les proteccions mentre es disparen les infeccions

El Regne Unit suprimirà les restriccions per Covid amb els contagis a l’alça
2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

«Hem d’aprendre a viure amb la Covid» és el nou lema del govern britànic. Boris Johnson deixa el control de la pandèmia en mans dels ciutadans i la «responsabilitat individual», en un moment que els contagis, com ell mateix va reconèixer, «estan augmentant ràpidament» a causa de la nova variant delta. En una compareixença dilluns, el primer ministre va confirmar que segueix endavant el pla per aixecar la immensa majoria de les restriccions al Regne Unit el 19 de juliol, si bé per aquesta data, va admetre, el nombre diari de contagis pot ser de 50.000, el doble dels que hi ha ara. La decisió de Johnson és molt arriscada.

El govern adoptarà l’aprovació final la setmana vinent, però el Regne Unit s’encamina a la supressió de pràcticament totes les restriccions. L’ús de la mascareta deixarà de ser legalment obligatori, cosa que ha desencadenat polèmica, tot i que es continua aconsellant utilitzar-la als espais tancats, els hospitals, les residències i el transport públic. Es posa fi a la distància social establerta des del començament de la pandèmia. S’acaba també el teletreball, de manera que les empreses poden tornar a reclamar la presència dels treballadors. Torna la normalitat als cines, els restaurants i les discoteques, sense necessitat de separació de cap tipus. També s’accelera el pla de vacunació de la segona dosi per als adults de menys de 40 anys. Sobre les restriccions per viatjar a l’estranger hi haurà nova informació cap a finals d’aquesta setmana.

Decisió perillosa

«Vull remarcar que aquesta pandèmia està lluny d’haver-se acabat, estem veient un augment en les admissions dels hospitals i hem de fer-nos a la idea que desgraciadament hi haurà morts per Covid», va declarar Johnson. «Cal posar en la balança els riscos de la malaltia, que les vacunes han reduït, però ni de lluny han eliminat, i el risc de continuar amb les restriccions legals, que inevitablement afecten negativament la vida de la gent, la seva salut i la seva salut mental», va afegir.

Notícies relacionades

L’oposició ha demanat que el Govern aclareixi quin nivell de mortalitat i nombre de casos de coronavirus considera acceptable. «La idea que, quan la infecció està augmentant, s’eliminin totes les proteccions em temo que és perillosa», va declarar el líder laborista, Keir Starmer.

Por del sector del transport

La supressió de la mascareta en qualsevol circumstància ha provocat protestes, especialment del sector del transport. EasyJet i Ryanair han indicat que mantindran la mascareta obligatòria per a tots els passatgers, independentment del lloc de sortida o destinació del vol. El sindicat Unite, que representa els treballadors del transport públic, considera que eliminar l’ordre de portar la mascareta en aquest àmbit és «un acte de gran negligència». L’alcalde de Londres, Sadiq Khan, també ha mostrat inquietud. En un comunicat, l’alcalde assenyala que portar aquest tipus de protecció «dona a molts londinencs la seguretat que poden viatjar de manera segura amb el transport públic», especialment quan es contempla tornar als centres de treball.