Nou repunt de contagis

Portugal s’aferra a la vacunació per escapar-se de la variant delta

  • El Govern mira d’accelerar l’administració de vacunes davant l’augment dels contagis diaris i de les hospitalitzacions

Portugal s’aferra a la vacunació per escapar-se de la variant delta

Efe

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Al centre de vacunació de la ciutat universitària de Lisboa la cua sembla interminable. Centenars de persones esperen el seu torn per ser immunitzades a l’exterior de l’edifici, mentre els agents de policia, bombers i voluntaris donen indicacions als nouvinguts i miren de garantir les mesures sanitàries. Dins, el ritme és frenètic. «Hem ampliat els horaris de vacunació el cap de setmana i ara estem immunitzant sense parar durant deu hores diàries», explica Gilherme Romana, coordinador de la vacunació a la zona nord de Lisboa. «Només en aquest centre estem injectant prop de 2.500 dosis al dia».

La ràpida expansió de la variant delta al país, la prevalença de la qual ha augmentat del 4% al 55% en un mes, ha obligat el Govern a accelerar el pla de vacunació i ha posat en alerta els serveis de salut. Malgrat que les hospitalitzacions segueixen lluny dels màxims del febrer, el nombre de persones que necessiten atenció mèdica s’ha duplicat l’últim mes, algunes d’elles ja immunitzades amb la primera dosi de la vacuna. Una cosa que, segons el pneumòleg de l’Hospital de Santa Maria de Lisboa Filipe Froes, demostra que la variant delta és molt més transmissible i agressiva. «L’eficàcia de la vacuna amb aquesta variant és més baixa i això ha provocat un canvi en el paradigma de vacunació. Inicialment apostàvem per immunitzar amb una dosi més persones i ara hem de prioritzar la pauta completa», afirma Froes.

Al pavelló de la ciutat universitària encara s’hi veuen pocs joves. Malgrat que els més grans de 33 anys ja poden demanar cita, la majoria dels assistents ronden els 50 anys i venen a rebre la segona dosi. Una d’ells és Cristina Oliveira, que es mostra sorpresa per l’alta afluència al centre de vacunació, en comparació amb la primera vegada que va venir i que assegura que està preocupada per l’avenç de la variant delta, que segons els experts arribarà al 90% de prevalença en les pròximes setmanes. «Tinc un fill amb asma i això sempre fa por. A casa estem teletreballant, però els nostres fills van a l’escola i hi ha el risc de contagi», afirma Oliveira. 

Advertències dels experts

El Govern lusità ha decretat diverses mesures per intentar frenar la propagació del virus més enllà de Lisboa, com el tancament perimetral de l’àrea metropolitana durant els caps de setmana o les limitacions als horaris dels comerços i de l’hostaleria a la capital, però les últimes dades mostren que la prevalença de la variant delta ja és majoritària en gran part del país. «El Govern ha de revisar la forma com està gestionant l’augment d’infeccions, perquè s’han celebrat grans esdeveniments com la final de la Lliga de Campions en què no es van respectar les regles sanitàries», assegura el president de l’Ordre de Metges, Miguel Guimarães. «És necessari insistir en les mesures de prevenció i augmentar la fiscalització, a més de garantir la realització de tests fins i tot entre les persones que ja tenen un certificat de vacunació».

Malgrat les advertències dels sanitaris, les autoritats insisteixen que la situació és molt diferent de la de principis d’any, quan van col·lapsar la majoria dels hospitals del país. El president de la República, Marcelo Rebelo de Sousa, ha assegurat aquest dimecres que l’augment dels contagis –que aquesta setmana han superat la barrera dels 2.000 casos diaris per primera vegada en quatre mesos– no justifica un «discurs alarmista fonamentalista». Rebelo de Sousa també ha demanat aclariments per l’aïllament aquesta setmana del primer ministre, António Costa, després d’estar en contacte amb un positiu, malgrat que ja ha rebut les dues dosis de la vacuna. 

Cop al turisme

Notícies relacionades

L’augment de la prevalença de la variant delta, però, preocupa els països europeus i alguns d’ells, com Alemanya o el Regne Unit, ja han aplicat quarantenes obligatòries a tots els viatgers procedents de Portugal. La decisió ha tingut un fort impacte a la regió turística de l’Algarve, una de les més afectades per la propagació de la variant i on més d’un centenar d’escoles han suspès les classes presencials fins a sisè de primària. 

«La decisió d’Alemanya i el Regne Unit significa que el nostre negoci anirà cap a altres països europeus en un any en què no ens podem permetre el luxe de perdre un sol client. Hi ha hotels que ni tan sols poden obrir per la falta d’aquests mateixos clients», assegura la delegada regional a l’Algarve de l’Associació de Directors d’Hotels de Portugal, Patrícia Correia. L’empresària confia en l’afluència de turistes nacionals per salvar una temporada marcada, un any més, per la incertesa.