Crisi sanitària global

El món torna a contenir la respiració davant l’expansió de la variant delta

La nova soca detectada a l’Índia, més contagiosa i nociva, ja és present a més de 90 països

El món torna a contenir la respiració davant l’expansió de la variant delta
3
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Quan el primer món comença a assaborir les mels de la normalitat, la variant delta de la Covid s’entossudeix a posar el toc amarg. Lasoca localitzada per primera vegada a l’Índia, més contagiosa i nociva, campa ja al seu aire per tot el planeta per demostrar, una vegada més, el que l’Organització Mundical de la Salut (OMS) ha dit per activa i per passiva: no hi ha fronteres quan parlem de malalties contagioses i el primer món no estarà fora de perill fins que no ho estiguin els més desfavorits del planeta. La variant, que preocupa i fa contenir la respiració al món una altra vegada, circula ja per més de 90 països, segons l’autoritat sanitària mundial, i és entre les prioritats dels governants, preparats per tornar a tancar la comporta pel que fa a mesures restrictives. El sector turístic assisteix a l’evolució minut a minut, sabedor que l’empitjorament sanitari pot tenir conseqüències econòmiques nefastes.

Des dels EUA a Europa passant pel sud-est asiàtic i Austràlia. La variant delta ja és present, pràcticament, a tots els continents. A l’àmbit europeu, la nova soca domina en el 60% dels nous casos detectats a Alemanya i ha provocat que el Govern es plantegi imposar més mesures de control als viatgers procedents de zones de més risc, contravenint les directrius de Brussel·les per facilitar els moviments aquest estiu. Alemanya obliga des d’avui a quarantena obligatòria de 14 dies per a viatgers que tornen de Portugal i Rússia, fins i tot si compten amb la vacunació completa, i continua vigent ja des de fa dies per a aquells procedents de l’Índia i el Regne Unit.

A França, el percentatge és del 22% i va camí de convertir-se en la dominant al país. I el Regne Unit, país on la variant és predominant, comença a témer que tornin les mesures de control per part d’altres països.

La perillosa variant s’estén, imparable, per Portugal, on, en tot just un mes, ha passat de suposar el 4% de les infeccions al 55,6%. La zona més colpejada és l’Alentejo. El país lusità va registrar prop d’un miler de casos dilluns, amb especial incidència a Lisboa i l’Algarve, on el Govern ha tancat les escoles a cinc municipis.

Expansió «limitada» a Espanya

A Espanya, l’expansió de la variant delta continua sent limitada en comparació amb altres països europeus, segons va explicar dilluns el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón. «Tenim una presència de la variant delta d’entre el 3% i el 4% però amb variabilitat entre comunitats autònomes, ja que algunes no han detectat cap cas i d’altres podrien estar entorn del 15%», va assenyalar. A Catalunya, «fa dues o tres setmanes estàvem al 30% i ara segurament ja haurem superat el 50%», segons dades facilitades pel Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Però, malgrat el tranquil·litzador missatge de les autoritats sanitàries, un cop d’ull a les empreses turístiques que cotitzen a l’Ibex 35 permet detectar la preocupació del sector al reflectir caigudes per temor de noves restriccions per la nova soca.

Rússia tampoc s’escapa de la propagació, arribant a la xifra de més de 650 morts un dia per coronavirus, la xifra més alta des de l’inici de la pandèmia. L’alcalde moscovita, Serguei Sobianin, ha atribuït l’empitjorament de la situació a la soca índia, més contagiosa i més mortal.

Notícies relacionades

L’Índia, epicentre de la variant delta, ha comptabilitzat avui menys de 40.000 nous casos per coronavirus per primera vegada en més de tres mesos, després de superar el pic de la crisi sanitària que, en els seus pitjors moments, va arribar a més de 400.000 contagis diaris. La contagiosa variant ha sigut aportada pels experts com la causa de l’espectacular augment dels casos.

A Austràlia, prop de la meitat de la població es manté confinada des d’avui després de posar-se en quarantena una quarta capital regional del país, Brisbane, davant l’augment dels casos de coronavirus. La capital de Queensland, Brisbane, i zones del sud-est d’aquest estat, estaran afectades per la mesura.