Comicis regionals

Una missió de la UE viatjarà a Veneçuela per comprovar si hi ha garanties electorals

• Els representants europeus avaluaran si existeixen les condicions per actuar com a observadors en els comicis regionals del novembre

• La UE, els Estats Units i el Canadà expressen la seva disposició a revisar les sancions contra Caracas si hi ha negociacions integrals amb l’oposició

Una missió de la UE viatjarà a Veneçuela per comprovar si hi ha garanties electorals

EFE

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Una missió tècnica de la Unió Europea (UE) arribarà a Caracas el 6 de juliol per avaluar la possibilitat de complir la funció d’observadors de les eleccions regionals previstes per al novembre. El Consell Nacional Electoral (CNE) ha informat que l’encarregat de negocis de la UE a Veneçuela, Duccio Bandini, es va reunir amb la principal autoritat d’aquest organisme, Pedro Calzadilla, per confirmar l’arribada de la delegació. Els enviats estaran en el país fins al 23 de juliol.

El viatge dels representants europeus té dos antecedents reveladors de canvis en l’escenari polític. El 21 de juny, l’alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, va considerar que «a Veneçuela hi ha una possible obertura». I va afegir: «Enviaré una missió tècnica d’avaluació per ajudar a considerar si es complirien les condicions per enviar una missió d’observació a les eleccions del novembre». En aquell moment, el ministre d’Exteriors, Jorge Arreaza, va respondre que la missió de la UE seria «benvinguda».

Divendres passat, els Estats Units, el Canadà i la UE van expressar conjuntament la seva disposició a revisar les sancions contra el Govern de Nicolás Maduro. «Donem la benvinguda als avenços substantius i creïbles per restaurar els processos i institucions democràtics centrals a Veneçuela, i estem disposats a revisar les polítiques de sancions sobre la base d’avenços significatius en una negociació integral», van assenyalar.

La declaració va ser subscrita per Borrell, el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony J. Blinken, i el Ministre d’Afers Exteriors del Canadà, Marc Garneau. «Seguim profundament preocupats per la crisi actual a Veneçuela i el seu impacte regional i global», van afegir. I, el més important, segons alguns analistes, és la percepció compartida per Washington i Brussel·les que la solució del conflicte intern «ha de venir del poble veneçolà a través de negociacions integrals». 

El document es mostra favorable a la posada en marxa d’«un procés de negociació integral i amb terminis concrets (que restauri) les institucions del país i permeti que tots els veneçolans s’expressin políticament a través d’eleccions locals, parlamentàries i presidencials creïbles, inclusives i transparents».

Resposta de Caracas

Notícies relacionades

«Nosaltres no tenim por que vingui ningú, aquí hi ha acompanyants en totes les eleccions. Qui s’hi ha negat és la Unió Europea i ho ha fet perquè la Unió Europea ha estat al costat de l’agressió dels EUA contra Veneçuela, de manera absurda, però ells només obeeixen el que els Estats Units diguin o facin», va dir Diosdado Cabello, el número dos del madurisme.

Un sector important de l’oposició avalua la possibilitat de competir en les eleccions regionals. Juan Guaidó, l’autoproclamat «president encarregat» de Veneçuela, rebutja la via electoral que un sector de l’antimadurisme contempla seguir. Guaidó, que encapçala els sectors opositors més intransigents, reclama un «acord integral» amb el Palau de Miraflores que inclogui noves eleccions presidencials.