Crisi política

El règim d’Ortega deté la política opositora i ex primera dama María Fernanda Flores

  • El president nicaragüenc ha posat en marxa una persecució d’opositors amb l’objectiu de perpetuar-se en el poder

El règim d’Ortega deté la política opositora i ex primera dama María Fernanda Flores

Oswaldo Rivas / Reuters

2
Es llegeix en minuts

L’antiga primera dama de Nicaragua María Fernanda Flores Lanzas ha sigut detinguda per la Policia nicaragüenca que dirigeix Francisco Díaz, consogre de l’actual president del país, Daniel Ortega. La política opositora ha sigut acusada de realitzar actes que menyscaben la sobirania estatal, tal com ha informat la Policia Nacional. Flores, que «es manté a casa sota custòdia policial», va ser destituïda com a diputada de l’opositor Partit Liberal Constitucionalista (PLC) el novembre passat.

A més de Flores, també ha sigut detingut el periodista esportiu Miguel Mendoza. El cronista acostuma a publicar comentaris polítics crítics amb el Govern d’Ortega a les seves xarxes socials, on té milers de seguidors. Tots dos són investigats «per realitzar actes que menyscaben la independència, la sobirania, i l’autodeterminació, incitar a la ingerència estrangera en els assumptes interns, i demanar intervencions militars».

Així mateix, el periodista Carlos Fernando Chamorro, director del mitjà de comunicació El Confidencial, ha denunciat aquest dilluns l’violació de la seva vivenda per part de la Policia. Chamorro és germà de la precandidata presidencial opositora Cristiana Chamorro Barrios. El periodista va denunciar a les seves xarxes que, a més, el Govern d’Ortega ha assaltat en dues ocasions la redacció del seu mitjà, tancant-lo les dues vegades i robant els equips.

Pròximes eleccions

«Ortega està demostrant que no està disposat a jugar-se el poder. Ell va arribar per quedar-se i pagarà qualsevol cost per perpetuar-se», ha assenyalat l’Afp l’escriptora nicaragüenca Gioconda Belli. A només cinc mesos dels comicis han sigut detingudes 19 persones, entre líders polítics, exguerrillers dissidents, periodistes, empresaris i fins i tot un banquer, acusats d’«incitar a la ingerència estrangera», i «aplaudir sancions» contra el govern sandinista, en el poder des del 2007. Si bé Ortega no ha formalitzat les seves intencions per postular a un quart mandat consecutiu, els seus rivals ho donen per descomptat.

Notícies relacionades

Les principals víctimes de les seves detencions estan sent els polítics contraris a ell. En concret, en les últimes setmanes, les autoritats nicaragüenques han detingut i iniciat processos penals contra els quatre principals candidats presidencials de l’oposició: Cristiana Chamorro, Arturo Cruz, Félix Maradiaga i Juan Sebastián Chamorro García, als quals s’hi va sumar diumenge a la nit un cinquè, Miguel Mora. La vicepresidenta del país i dona d’Ortega ha assegurat que només els qui cometen delictes són «perseguits».

Tot i que les accions del Govern d’Ortega, líder de l’exguerrilla d’esquerra Front Sandinista per a l’Alliberament Nacional (FSLN), han motivat sancions de la comunitat internacional per soscavar la democràcia i atemptar contra els drets humans, Human Rights Watch (HRW) ha instat l’ONU a prendre un paper més actiu davant la «campanya de violència i repressió» que està portant a terme el president Ortega conta l’oposició. HRW ha demanat portar el tema al Consell de Seguretat, argumentant un perill d’inestabilitat a la regió. Per la seva part, diversos països llatinoamericans han mostrat preocupació pels fets que estan succeint en el país, però la majoria prefereix guardar distàncies.

Temes:

Nicaragua