La lluita contra el racisme

Els EUA aproven un nou dia festiu per commemorar el final de l’esclavitud

  • Biden firmarà ben aviat el projecte de llei que convertirà el dia de ‘Juneteenth’ en festa federal

zentauroepp53820179 people listen to speakers in tulsa  okla   friday  june 19  200620123915

zentauroepp53820179 people listen to speakers in tulsa okla friday june 19 200620123915 / Sue Ogrocki

2
Es llegeix en minuts

El Congrés dels Estats Units va aprovar aquest dimecres un projecte de llei que declara el 19 de juny, conegut com ’Juneteenth’, com un nou dia festiu d’abast federal per commemorar el final de l’esclavitud al país. La Cambra de Representants ha aprovat el text amb 415 vots a favor i només 14 en contra (tots, republicans) després que dimarts fes el mateix el Senat, en aquest cas per unanimitat.

El projecte de llei passa ara a la Casa Blanca per a la rúbrica del president, Joe Biden, que podria firmar-la aquest mateix dissabte, coincidint amb el 156è aniversari de Juneteenth, o fins i tot abans.

El Juneteenth –un joc de paraules amb el mes de ‘juny’ i la pronunciació de ‘19’ en anglès– commemora la data en què els últims esclaus negres van ser alliberats el 1865 al port de Galveston, a Texas. Tot i que els últims soldats del sud de la Confederació s’havien rendit l’abril del 1865, els esclaus de Galveston no van quedar lliures fins que militars de la Unió van arribar al port el 19 de juny amb les notícies de la rendició. Havien passat dos anys des que el llavors president Abraham Lincoln havia abolit l’esclavitud.

Oficialment, aquest dia festiu portarà per nom Dia Nacional de la Independència Juneteenth, una denominació que ha provocat el rebuig d’alguns republicans, que han opinat que busca el conflicte amb el Dia de la Independència dels EUA, celebrat cada 4 de juliol. D’altres han qüestionat que el dia festiu costarà a les arques públiques prop de 600 milions de dòlars en sous.

De local a federal

Una vegada aprovat, el Juneteenth es convertirà en el dotzè dia festiu d’abast federal als Estats Units. Aquestes 12 dates tan sols són d’obligat compliment al sector públic.

Notícies relacionades

La immensa majoria dels estats del país –Texas, el primer, el 1980– ja reconeixien com un dia festiu local Juneteenth, una data de celebració des de fa molts anys, sobretot per a la comunitat afroamericana als Estats Units.

«Tenim un llarg camí cap a la justícia racial als Estats Units i no podem arribar-hi sense reconèixer el pecat original d’esclavitud de la nostra nació. Ja és hora que Juneteenth sigui un dia festiu federal», defensava l’autor del projecte de llei al Senat, el demòcrata Edward Markey.