Hi ha l’editor en cap

Hong Kong deté cinc directius del diari ‘Apple Daily’ per «confabulació»

  • Els arrestos estan relacionats amb articles publicats al diari

  • Acusen els detinguts de «confabular amb forces estrangeres»

Hong Kong deté cinc directius del diari ‘Apple Daily’ per «confabulació»

EFE

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Policia hongkonguesa ha arrestat aquest dijous l’editor en cap del diari ‘Apple Daily’ i quatre directius més de la capçalera per una presumpta conspiració per «confabular amb forces estrangeres», delicte tipificat en la llei de seguretat que la Xina va imposar a l’excolònia britànica. El mateix diari ha confirmat en la seva pàgina web que entre els arrestats es troben l’editor en cap Ryan Law; l’editor Cheung Kim-hung; el director financer Royston Chow Tat-kuen, de l’empresa associada Next Digital; l’editor associat Chan Pui-man i el director de la versió digital del diari, Cheung Chi-wai.

Uns 200 agents han entrat aquest matí a la seu del diari per portar a terme una batuda amb autorització judicial, indica el diari a la seva pàgina web. El diari ha afegit que s’acusa aquestes persones d’infringir l’article 29 d’aquesta llei, que prohibeix «confabular-se amb forces o països estrangers per posar en perill la seguretat nacional». Segons el diari ‘South China Morning Post’, que cita fonts policials, els arrestos tenen relació amb «articles publicats al diari, la difusió dels quals haurien constituït un delicte sota la llei de seguretat nacional».

Notícies relacionades

‘Apple Daily’ va ser fundat pel magnat dels mitjans Jimmy Lai, que es troba actualment a presó per la seva participació en les manifestacions antigovernamentals que hi va haver a la ciutat el 2019. Lai va ser condemnat a l’abril a 14 mesos de presó per organitzar i participar en dues manifestacions no autoritzades el 2019, però també està acusat de càrrecs com «conspiració per confabular-se amb forces estrangeres» o «conspiració per obstruir el curs de la Justícia» sota la llei de seguretat. El magnat, nascut a la ciutat meridional xinesa de Canton, va iniciar la seva fortuna en la indústria tèxtil i més tard es va introduir al sector dels mitjans de comunicació i va fundar l’‘Apple Daily’, capçalera coneguda per les seves posicions crítiques amb Pequín i en recolzament del moviment prodemocràtic hongkonguès. Quan va ser acusat per la seva participació en les manifestacions, els mitjans oficials xinesos el van qualificar de «la ment a l’ombra dels disturbis».

La polèmica llei de Pequín contempla penes de fins a cadena perpètua per supòsits com secessió, subversió, terrorisme o confabulació amb forces estrangeres, i ha sigut fortament criticada pel moviment prodemocràtic de la ciutat, que considera que la legislació no només castigarà la dissidència sinó que també acabarà amb l’autonomia i llibertats que tenia l’excolònia britànica.