Teories de la conspiració

França deté el guru ‘salvanens’ Rémy Daillet

  • La justícia francesa investiga si va instigar el segrest d’una menor de vuit anys el passat mes d’abril a la petita localitat de Saint-Dié-des-Vosges

  • Entre les seves variades teories, Daillet proclama l’existència d’un sistema abusiu que retiraria, sense motiu, la custòdia de menors als seus progenitors

França deté el guru ‘salvanens’ Rémy Daillet
3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

A les 6 del matí d’aquest dimecres, Rémy Daillet va aterrar a l’aeroport parisenc de Roissy, on la seva ordre de detenció va ser executada per la gendarmeria de transport aeri. El guru francès, figura destacada de l’entorn conspirador gal, podria ser imputat en la causa sobre el segrest de la petita Mia. El mes d’abril passat, la menor de vuit anys va ser raptada per la seva mare que, per ordre judicial, no tenia dret a trobar-se amb ella a soles. Un esdeveniment on les teories conspiradores i les doctrines antisistema van jugar un paper clau de la mà del seu principal instigador, Rémy Daillet, exmembre de la formació política francesa MoDem. 

«Operacions de rescat de nens», així hauria batejat l’estrany personatge un pot comú, posat a disposició dels seus seguidors a la seva pàgina web, per finançar el segrest de Mia. Segons les informacions del setmanari ‘Marianne’, Daillet hauria aconseguir reunir 3.000 euros per posar en marxa el seu pla de «rescat». Contactat per BFMTV, el guru va explicar que no es tractava d’«un segrest, sinó de la restitució d’un nen a la seva mare a petició d’aquesta». Entre les seves variades teories i idees de caràcter complotista, destaca una estrafolària convicció: l’existència d’un sistema abusiu que retiraria, sense raó, la custòdia de menors als seus progenitors a França.

Un altre cas sota la lupa de la justícia

De fet, com va revelar BFMTV, cinc individus involucrats en l’‘affaire Mia’ haurien cridat l’atenció de la Direcció General de Seguretat Interior (DGSI) després de comentar a les xarxes socials la seva intenció d’atemptar contra el sistema de protecció de la infància que, segons ells, estaria al servei d’una xarxa de pedòfils-satànics integrada per l’elit francesa. Una teoria idèntica a la vociferada pels seguidors del moviment QAnon als Estats Units.

La justícia francesa també investiga la seva possible implicació en un altre cas de retenció de menors. El novembre del 2020, una parella es va atrinxerar amb els seus quatre fills al seu domicili, en el departament de Doubs, negant-se a confiar els menors als treballadors socials com havia decretat el tribunal de menors. Interrogats pel fiscal de la regió, «els pares van explicar que havien sigut molt mal aconsellats per un xarlatà que els va dir que no col·laboressin amb les autoritats», es tractaria d’un tal «Rémy, resident a Malàisia, antic membre del MoDem i fill d’un diputat», assenyala la fiscalia de Besançon. Una descripció que encaixa a la perfecció amb l’histriònic personatge. 

«Empresonament provisional»

Notícies relacionades

Més enllà de la seva obsessió pels nens i la seva educació –rebutja l’escola pública i defensa la instrucció alternativa a la llar–, Daillet advoca per un «cop d’Estat popular» per salvar una França «saquejada», posa en dubte l’eficàcia de les vacunes contra la Covid-19 i de l’ús de les mascaretes en plena pandèmia, també s’oposa a la implantació de la tecnologia 5G i al matrimoni homosexual. Una peculiar amalgama d’idees que troba ressò entre els seus fervents seguidors.

Rémy Daillet, de 55 anys i pare d’11 fills, residia a Malàisia fins que, a finals de maig, va ser arrestat al costat de la seva actual parella, embarassada, i tres dels seus fills. Atès que es trobaven en situació irregular, tots ells van ser expulsats del país i reexpedits a França, emissor d’una ordre d’arrest internacional. Després de la seva detenció a l’aeroport, l’excèntric guru va ser traslladat «immediatament a Nancy per ser [...] presentat davant el jutge de llibertat i custòdia [...] per al seu empresonament provisional», va explicar el ministeri públic.

Temes:

França