Reunió d’alt nivell

Biden i Putin desbrossen a Ginebra el camí d’un incert i complicat diàleg

  • Els líders dels Estats Units i Rússia acorden iniciar converses per limitar i reduir els arsenals nuclears, i per limitar els atacs cibernètics contra infraestructures essencials

  • El líder de la Casa Blanca evoca el tema dels drets humans a Rússia i adverteix el seu homòleg rus que les conseqüències serien «devastadores» si l’opositor Navalni mor a la presó

4
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Joe Biden i Vladímir Putin han desbrossat aquest dimecres a Ginebra el camí per desenvolupar, durant els pròxims mesos, un incert i complicat diàleg, els resultats del qual només podran certificar-se amb el pas del temps. Sense gestos de complicitat o camaraderia, en una atmosfera de protocol i pragmatisme, els dos mandataris s’han compromès a iniciar converses sectorials sobre desarmament i la prevenció d’un conflicte nuclear, la ciberseguretat i el canvi climàtic, les qüestions on precisament la cooperació entre els dos països apareixia com a més factible. Malgrat les protestes del Kremlin, el líder de la Casa Blanca ha evocat durant les discussions l’estat dels drets humans a Rússia, arribant a advertir el seu homòleg rus que, en el cas que l’opositor Aleksei Navalni mori a la presó, les conseqüències per al seu país serien «devastadores».

La curta durada de la cimera –poc més de tres hores, molt menys del que havia anticipat els portaveus de la Casa Blanca– ha fet pensar en un primer moment als observadors que la cimera havia descarrilat, o si més no encallat. Una impressió que s’ha dissipat quan va arrencar la roda de premsa de Putin. El líder del Kremlin ha qualificat el diàleg de «constructiu» i mancat d’«hostilitat», en el qual tots dos han parlat «el mateix llenguatge». Ha arribat fins i tot a qualificar el seu interlocutor nord-americà de persona «equilibrada», «experimentada» i «amb valors», paraules que, en el vocabulari del líder del Kremlin porten implícites dosis respecte que en el passat va mostrar cap a alguns dels seus antecessors en el càrrec. Preguntat sobre si la reunió marcaria l’inici del restabliment de la confiança mútua, el líder del Kremlin s’ha encongit d’espatlles: «és difícil de saber», però hi ha «un bri d’esperança». En un to similar, durant el seu torn amb els representants dels mitjans de comunicació, Biden ha qualificat de «bo» i «positiu» el desenvolupament dels debats, assegurat que existia una «genuïna possibilitat» per a la millora de les relacions. «Això no va de confiança; això va d’interès propi i de la verificació de l’interès propi», ha destacat.

L’inici de converses per al control i la reducció d’armaments constitueix el principal assoliment tangible de la cimera de Ginebra. En un comunicat conjunt, les dues parts s’han reafirmat en el principi del «control de les armes atòmiques» i en la idea que mai ha d’esclatar «una guerra nuclear» en la qual «no s’imposaria» cap dels contendents. I per a això, s’han compromès a iniciar en els pròxims mesos un Diàleg Bilateral Estratègic per «establir les bases de futures limitacions d’armaments» i «mesures de reducció». «Fins i tot en períodes de tensió, podem fer progressos en els nostres objectius de garantir la predecibilitat en l’esfera estratègica i reduir el risc dels conflictes armats», ha conclòs el text.

La ciberseguretat, de gran rellevància

Durant les discussions, tot el relacionat amb la ciberseguretat ha adquirit gran rellevància, després que diversos atacs originats per pirates i extorsionadors informàtics establerts en territori rus provoquessin greus trastorns en una xarxa d’oleoductes i en un gegant de proveïdor de carn als EUA. Biden ha entregat al seu homòleg rus una llista amb 16 infraestructures crítiques que s’haurien de mantenir a l’empara de qualsevol agressió, i s’ha mostrat disposat a adoptar represàlies contra Rússia en cas que es reprenguin els atacs. «Putin sap que tenim una capacitat cibernètica molt gran», ha assegurat en to d’advertència. Putin ha declarat respecte a això «que les dues parts han expressat la seva intenció de buscar un terreny comú», i s’ha mostrat disposat a «iniciar consultes» amb la part nord-americana, recriminant a Washington la falta de resposta davant atacs similars viscuts al seu territori.

Com a colofó al capítol d’assoliments a la ciutat suïssa, els dos líders han acordat la tornada dels respectius ambaixadors a Moscou i Washington, un tema tècnic però que estava generant greus trastorns en el dia a dia de les relacions bilaterals.

Notícies relacionades

Fent cas omís de les advertències del Kremlin durant els últims dies, Biden ha parlat del tracte que rep l’oposició a Rússia, un tema que Moscou es mostrava intractable ja que ho considera com una ingerència en els seus assumptes interns. Segons el president nord-americà, les qüestions referents respecte dels drets humans formen part de l’«essència» dels EUA com a país, i un president nord-americà no pot abstreure-se’n. Preguntat pels periodistes sobre la reacció de Washington en el cas que l’opositor Aleksei Navalni morís a la presó, el líder nord-americà tampoc s’ha mossegat la llengua i ha assegurat que si això passés, les conseqüències per a Rússia serien «devastadores». El líder del Kremlin, per la seva banda, ha rebatut les preguntes respecte a això amb l’argument que els EUA no estaven en disposició de donar lliçons de moral a ningú, mentre ha acusat Navalni de violar «deliberadament» la llei.

L’esperada cimera ha començat poc després de les 13.00 hores enmig d’una calor asfixiant, amb temperatures que van arribar a superar els 30 graus. Després de donar-se la mà a l’entrada de Villa la Grange, la mansió del segle XVIII situada a la vora sud del llac Leman on va tenir lloc la cita, els dos dirigents han intercanviat davant els reporters gràfics bons desitjos enuna atmosfera molt diferent de la que va presidir les trobades que va mantenir el líder del Kremlin amb Donald Trump, el predecessor de Biden a la Casa Blanca, en què els dos protagonistes no semblaven tenir objeccions a airejar la seva connexió personal.