Diplomàcia internacional

Erdogan retreu als socis de l’OTAN la falta de recolzament en la lluita contra l’Estat Islàmic

  • El president turc ha viscut una jornada frenètica a Brussel·les, en què s’ha reunit amb una infinitat de líders europeus

  • El mandatari turc ha acceptat retirar els mercenaris sirians de la guerra de Líbia, segons Emmanuel Macron

Erdogan retreu als socis de l’OTAN la falta de recolzament en la lluita contra l’Estat Islàmic

MURAT CETINMUHURDAR

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Joe Biden, el president dels EUA, ha sigut l’últim i el més important, però han sigut molt pocs els líders de l’OTAN que aquest dilluns a Brussel·les no han tingut un acarament privat amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, que ha viscut una de les jornades més frenètiques que la diplomàcia i les 24 hores que té un dia permeten. 

«Som l’únic membre de l’OTAN que ha lluitat a cos net contra l’Estat Islàmic, que ha vist com els seus fills han sigut martiritzats en edats molt joves. Hem neutralitzat uns 4.000 terroristes (d’EI) en operacions fora de les nostres fronteres. I, desgraciadament, no hem vist el recolzament i solidaritat que esperàvem veure dels nostres aliats», s’ha queixat Erdogan davant d’ells i en públic, en una declaració realitzada aquest dilluns. 

La llista dels que s’han reunit amb Erdogan és llarga: la cancellera alemanya, Angela Merkel; el primer ministre britànic, Boris Johnson; el president francès, Emmanuel Macron; el president de Letònia, Egils Levits; el primer ministre holandès, Mark Rutte; el president de Lituània, Gitanas Nauseda; el primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán; el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis; el president d’Espanya, Pedro Sánchez, i, finalment, el president dels Estats Units, Joe Biden

Aquesta reunió ha sigut el plat fort del dia tant per a Erdogan com probablement per a la cimera sencera. Ha durat prop d’una hora. «La nostra trobada ha sigut molt fructífera i sincera. Hem parlat de les nostres diferències i dels punts en què podem cooperar, com en el nostre potencial econòmic conjunt. Veig que hi ha una clara voluntat de cooperació per part seva», ha dit Erdogan després de la trobada amb Biden. 

Notícies relacionades

En l’actualitat, Turquia, amb una inflació desbocada i amb una moneda local, la lira turca, en caiguda, es troba en una ofensiva diplomàtica per conquerir els cors d’Europa i Amèrica del Nord. Erdogan esperava amb aquesta trobada a Brussel·les intentar llimar diferències amb l’Executiu de Biden, que són moltes: la compra per part d’Ankara de sistemes de defensa antiaeris russos, el reconeixement de Washington del genocidi armeni, entre d’altres. 

Però també hi ha hagut espai per a altres temes. «Hem acordat treballar junts en la retirada de mercenaris de Líbia, tot i que no depèn només de nosaltres dos», ha dit Macron sobre la seva trobada amb Erdogan, amb referència als mercenaris sirians lluitant a Líbia i que van ser enviats per Turquia. «El que puc dir-los és que el president Erdogan ha confirmat en la nostra trobada que els mercenaris estrangers que operen a Líbia marxaran al més aviat possible», ha continuat el president francès.