Durant hores

Un problema tècnic interromp els números d’emergència a França

  • Una investigació administrativa ha estat oberta per decretar la relació entre l’avaria i la mort d’un home de 63 anys que no va poder rebre atenció mèdica a temps

  • L’operadora Orange, en l’origen de la fallada, serà sotmesa a una auditoria externa

Un problema tècnic interromp els números d’emergència a França
2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Des de les sis de la tarda fins a la mitjanit d’aquest dijous, els telèfons d’urgències del SAMU, la policia i els bombers de tot França es van veure pertorbats per un important problema tècnic de l’operador Orange. «Disfuncionamients greus i inacceptables», en paraules del ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, amb costos humans: un home va morir a Bretanya d’una «malaltia cardiovascular» per no haver pogut contactar amb els serveis d’emergència a temps» a causa de l’avaria; les autoritats franceses investiguen també dos «accidents cerebrovasculars» a l’illa de la Reunió.

«Estem molt preocupats», ha comentar el mateix president francès, Emmanuel Macron, aquest mateix matí, assenyalant que encara «és massa aviat per fer un balanç» de les repercussions de l’incident. En aquest sentit, el ministre de Sanitat, Oliver Véran, va assegurar que es realitzarà «un recorregut, territori per territori, de totes les situacions humanes dramàtiques que han pogut ser conseqüència d’aquest contratemps abans de comunicar dades exhaustives». 

Una investigació administrativa

En paral·lel a aquest recompte, l’Agència Regional de Salut (ARS) ha sol·licitat aquest dijous una investigació administrativa per aclarir la relació entre l’avaria i la mort d’un home de 63 anys que va ser portat per la seva dona fins a l’hospital bretó de Vannes després d’intentar sense èxit contactar amb els serveis d’emergència. Quant als dos «accidents cerebrovasculars» registrats a l’illa de la Reunió, tots dos fatals, el ministre francès de l’Interior va indicar que, per ara, no pot «dir si el temps [abans de l’arribada del SAMU] va ser especialment llarg i si és atribuïble a aquest número d’emergència», però sí que va confirmar que diversos testimonis asseguren que «van intentar trucar diverses vegades i no van aconseguir contactar amb els operadors». 

El director general d’Orange, Stéphane Richard, ha asseverat a les 13 h d’aquest dijous que «a l’hora actual, tot ha tornat completament a la normalitat [...] tot el trànsit en els números d’emergència és normal». No obstant, el responsable de la cartera de Sanitat ha esmentat que la situació continua sent «inestable» en una desena de regions.

Orange serà sotmesa a una auditoria externa

Orange serà sotmesa a una auditoria externaA l’ull de l’huracà, Orange encara no hauria aconseguit quantificar el nombre de damnificats a qui Stéphane Richard va presentar les seves «més profundes disculpes» a través de Twitter. «No tots els departaments s’han vist afectats de la mateixa manera. En els departaments perjudicats, les trucades podrien passar de forma aleatòria», va explicar el portaveu de l’operadora telefònica al diari ‘Le Monde’. 

Notícies relacionades

Els esforços d’Orange se centren ara a conèixer l’origen de l’avaria. Segons el seu director general, convocat aquest matí al Ministeri de l’Interior per explicar els detalls de l’incident, «probablement es tracti d’una fallada de software als equips crítics de la xarxa», és a dir, a les plataformes encarregades de transferir les trucades. El Govern d’Emmanuel Macron no es conformarà amb les explicacions de l’operador, sinó que sotmetrà, a petició del primer ministre, Jean Castex, a Orange a una «auditoria externa sobre els orígens de la fallada i les disfuncions en la transmissió de la informació». 

Els números de telèfon temporals posats en marxa durant l’avaria continuen funcionant aquest dijous a l’espera de confirmar-se la reparació total i efectiva del sistema.