Crisi sanitària global

França estén la campanya de vacunació a tots els majors d’edat

  • Els més grans de 18 anys sense cap condició poden accedir ja a les vacunes contra el coronavirus

  • Les estimacions oficials apunten que 30 milions de francesos hauran rebut almenys una dosi contra la Covid a mitjans de juny

França estén la campanya de vacunació a tots els majors d’edat
2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

La campanya de vacunació passa a una nova velocitat a França: a partir d’aquest dilluns, tots els més grans de 18 anys, sense cap condició, poden accedir als sèrums contra el coronavirus. Desapareixen així les condicions relacionades amb l’edat o amb l’estat de salut dels pacients que fins ara han dictat el ritme de les tasques d’immunització. 

La nova etapa concerneix 28 milions de franceso,s que, des de dijous, 27 de maig, poden reservar la cita per ser inoculats. No obstant, tenint en compte el nombre restringit de dosis, en especial de Pfizer-BioNTech i Moderna, i la capacitat limitada dels espais de vacunació, que disposen d’unes 500.000 cites diàries, els candidats a la inoculació hauran de fer prova de paciència. Doctolib, la principal plataforma francesa de citacions ‘online’, ha advertit ja als seus usuaris que no podrà satisfer immediatament totes les sol·licituds. «Hi ha 50 vegades més persones aptes i no vacunades que places disponibles», resumeix la plataforma al seu compte de Twitter.

Moderna, a les farmàcies

Amb l’objectiu d’agilitar al màxim la campanya de vacunació, les farmàcies i centres mèdics administren des de fa una setmana els sèrums de Moderna, i també ofereixen els sèrums d’AstraZeneca i Janssen, reservats per als més grans de 55 anys. Per ara, la inoculació de la vacuna de Pfizer es manté limitada als centres de vacunació especialitzats a causa de les seves oneroses condicions de conservació. 

Des de l’inici de les tasques d’immunització, més de 25,3 milions de persones han rebut almenys una primera dosi contra la Covid. Segons les previsions governamentals, aquesta xifra hauria d’arribar als 30 milions a mitjans de juny i, seguint les expectatives inicials del ministre de Sanitat, Oliver Véran, tota la població francesa –70 milions de persones– hauria d’haver sigut inoculada contra el coronavirus a finals d’agost.

Vacunació dels més joves

En aquesta carrera per la immunització, molts es pregunten per la vacunació dels més joves. Segons el president del consell d’orientació sobre l’estratègia de vacunació, Alain Fischer, els adolescents d’entre 16 i 18 anys es podran vacunar «molt ràpidament [...] al juny, serà factible», va assegurar el 21 de maig al plató de BFMTV. 

Notícies relacionades

Aquest consell també estaria estudiant la possibilitat d’ampliar la campanya als preadolescents de 12 a 15 anys. «No seria forassenyat considerar la possibilitat de vacunar els adolescents [d’aquest grup d’edat] a l’inici del curs escolar a França [...] i crec que seria formidable vacunar-los a l’escola», va comentar Fischer. La setmana passada, l’Agència Europea del Medicament va donar el seu vistiplau a l’ús de la vacuna Pfizer per a aquest grup d’edat

Des de fa diverses setmanes, França registra una tendència a la baixa en el nombre d’hospitalitzacions i contagis. No obstant, Arnaud Fontanet, epidemiòleg de l’Institut Pasteur, estima a les pàgines de Le Journal du Dimanche que la xifra actual de 10.000 nous casos diaris «no és suficient» per descartar l’espectre d’una quarta onada. Per tant, l’èxit de les tasques d’immunització serà essencial per evitar aquesta amenaça. 

Quarantena per als britànics