La intel·ligència dels EUA té dades de l’origen del virus encara no analitzades

  • Miraran d’aplicar una quantitat «extraordinària» de recursos informàtics per comprovar si el Sars-Cov-2 es va filtrar accidentalment d’un laboratori de Wuhan, a la Xina, epicentre de la pandèmia

1
Es llegeix en minuts

La crida del president dels EUA, Joe Biden, perquè s’investiguessin en un termini de 90 dies els orígens del coronavirus es va produir després que la intel·ligència del país comuniqués a la Casa Blanca que disposen de gran quantitat de proves sense examinar que podrien donar llum sobre aquest assumpte.

Així ho explica avui ‘The New York Times’, que assegura que els serveis d’intel·ligència del país li van demanar a Biden temps addicional per analitzar mitjançant processos informàtics tot el material del qual disposen.

Segons el diari, que cita com a font els funcionaris d’intel·ligència, aquests serveis miraran d’aplicar una quantitat «extraordinària» de recursos informàtics per comprovar si el Sars-Cov-2 es va filtrar accidentalment d’un laboratori de Wuhan, a la Xina, epicentre de la pandèmia.

Aquestes investigacions suggereixen que el Govern dels EUA pot no haver esgotat les bases de dades que disposa de les comunicacions xineses, el moviment de treballadors a l’esmentat laboratori i el patró de com es va originar el brot de la malaltia a la ciutat de Wuhan.

La iniciativa de Biden, que ha generat un intercanvi d’acusacions a Pequín i Washington, té per objectiu pressionar els països aliats i les agències d’intel·ligència nord-americans perquè extreguin informació existent sobre el tema, com intercepcions, testimonis o evidències biològiques, així com buscar alguna prova que pugui determinar si el Govern xinès va encobrir un accident.

No obstant, el diari recorda que l’esforç per obtenir evidències de les comunicacions interceptades dins de la Xina, un objectiu notòriament difícil, ha donat poc resultat.

Antics funcionaris d’intel·ligència i altres en actiu han dit que dubten molt que algú trobi un correu electrònic, un missatge de text o un document que aporti proves d’un accident de laboratori.

Notícies relacionades

La teoria que el virus va sorgir en un laboratori de Wuhan va tornar a guanyar punts després que el diari ‘The Wall Street Journal’ publiqués recentment un informe en el qual presumptament es destapava que diversos investigadors de l’Institut de Virologia de la ciutat van emmalaltir el novembre del 2019.

Dilluns, la Xina va qualificar de «falses» aquestes informacions, però Biden va recalcar ahir que Washington i els seus socis «pressionaran» Pequín perquè participi en una investigació internacional «completa i transparent».