Repressió política

L’editor hongkonguès Jimmi Lai, condemnat a 14 mesos més per participar en una assemblea il·legal

  • La jutge condemna també altres destacats dirigents polítics crítics amb els governs de Pequín i Hong Kong

L’editor hongkonguès Jimmi Lai, condemnat a 14 mesos més per participar en una assemblea il·legal
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La justícia hongkonguesa continua castigant activistes i polítics antigovernamentals. L’editor Jimmy Lai i altres conspicus membres del moviment han sigut condemnats aquest divendres a noves penes de presó per participar i organitzar manifestacions massives en aquells turbulents mesos que van empènyer l’excolònia a l’abisme.

Lai complirà 14 mesos de presó pel seu rol en un acte il·legal l’octubre del 2019, que va coincidir amb la celebració del Dia Nacional, mentre els seus companys de banqueta han sigut condemnats a penes d’entre 14 i 18 mesos. L’editor de l’‘Apple Daily’, un dels diaris més populars i crítics amb els governs de Pequín i Hong Kong, va rebre la notícia a la presó, on compleix una altra pena de 14 mesos per la seva participació en manisfestacions similars

La nòmina de condemnats inclou pesos pesants de la dissidència com Sin Chung-kai i Albert Ho, exparlamentaris del Partit Democràtic; Lee Cheuk-yan i Cyd Ho, del Partit Laborista, el vell i iconoclasta activista Leung Kwok-hong o ‘Cabells Llargs’ i el seu excompany a les files del partit socialdemòcrata, Avery Ng.

Disturbis violents

La sentència d’aquest matí no era per a molts la primera ni és probable que sigui l’última. Els acusats s’havien declarat culpables del delicte d’organitzar una assemblea il·legal però van intentar separar-se durant el procés de la violència que va esclatar. La jutge Amanda Woodcock ha al·ludit a aquells gravíssims disturbis quotidians per rebatre la seva al·legada ignorància sobre el desenllaç. «Van demanar una marxa pacífica, racional i sense violència, però era necessari ser molt ingenu i poc realista si considerem que cada dia passava el contrari», ha sentenciat. «Les accions tenen conseqüències, amb independència de qui les cometi», ha afegit. Tampoc ha considerat que hi hagi la desobediència civil que al·legaven els acusats en un marc de violència desencadenada. En aquella jornada, una de les més fragoroses de la temporada de protestes, van abundar els còctels Molotov, els incendis provocats i els danys sobre comerços i transport públic.

Notícies relacionades

Lai afronta un calendari judicial preocupant. Sobre l’editor pesa també l’acusació de col·lisió amb forces estrangeres, un delicte inclòs en la nova llei de seguretat nacional, i que contempla llargues penes. Lai va intensificar els seus contactes amb Washington en reunions amb l’exsecretari d’Estat Mike Pompeo, l’exvicepresident Mike Pence, o l’antic assessor presidencial John Bolton. Cap assumpte irrita més Pequín que les interferències estrangeres en assumptes que considera incondicionalment propis.

La sentència arriba pocs dies després que Hong Kong prohibís la icònica vigília de Tiananmen al·legant la necessitat de guardar la distància de seguretat durant el coronavirus. És el segon any que les autoritats cancel·len per la mateixa raó un acte que Hong Kong ha adoptat com a senyal de diferenciació amb l’interior. Un parell de milers de persones van desafiar la prohibició de l’any passat per ajuntar-se al parc Victoria amb les seves espelmes enceses en memòria dels caiguts a la plaça.

Temes:

Xina Hong Kong