Prèvia als Jocs Olímpics

El Japó mobilitza les seves tropes per accelerar la vacunació en massa

  • Espera vacunar 10.000 i 5.000 persones cada dia a dues grans ciutats

  • Els centres es mantindran oberts dotze hores diàries durant tres mesos

Senior citizens wait to receive a dose of Moderna COVID-19 vaccine at Fujita Health University gymnasium, a newly opened large-scale coronavirus disease (COVID-19) vaccination centre in the Aichi Prefecture city of Toyoake, central Japan May 24, 2021, in this photo taken by Kyodo. Kyodo via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN.

Senior citizens wait to receive a dose of Moderna COVID-19 vaccine at Fujita Health University gymnasium, a newly opened large-scale coronavirus disease (COVID-19) vaccination centre in the Aichi Prefecture city of Toyoake, central Japan May 24, 2021, in this photo taken by Kyodo. Kyodo via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN. / KYODO (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

El Japó va obrir aquest dilluns centres de vacunació en massa a Tòquio i Osaka gestionats per les Forces d’Autodefensa (exèrcit) i dirigits a accelerar la immunització contra la Covid-19 de la seva població, un procés que avança amb lentitud quan resten dos mesos per als Jocs Olímpics.

Els dos centres, que durant la primera setmana d’operacions només vacunaran residents de les esmentades metròpolis, aspiren a vacunar respectivament 10.000 i 5.000 persones cada dia i per a això es mantindran oberts dotze hores diàries durant tres mesos.

Desenes de persones van fer cua ordenadament des de primera hora del dia per accedir a les instal·lacions del barri toquiota d’Otemachi, al qual de moment només poden acudir residents més grans de 65 anys i amb reserva prèvia, únicament «online». Entre les persones que van acudir al centre hi havia Hideo Ishikawa, que va donar la benvinguda a la decisió d’accelerar la vacunació amb unes instal·lacions d’aquestes característiques.

Vacunació esperada

«Em quedo més tranquil perquè he viscut sota pressió durant l’últim any i mig. No m’importa contagiar-me, però he d’evitar contagiar la meva família, per exemple els meus pares o els meus fills», va dir als mitjans aquest empleat de 73 anys que, si bé creu que «hi ha coses a millorar, és el primer dia i espero que es vagin ajustant».

Midori Hidekawa, una dona de 70 anys, es va sentir alleujada perquè va poder vacunar-se dues setmanes abans de l’esperat. La japonesa va decidir reservar al centre perquè va pensar que de cap altra manera «no podria rebre la segona dosi abans d’acabar el juliol. Espero que la vacunació en massa s’expandeixi i molta gent es vacuni», va assenyalar.

El Govern espera que l’obertura d’aquestes instal·lacions li permeti complir la seva meta d’inocular els seus ciutadans més grans de 65 anys (uns 36 milions de persones) per a finals de juliol, cap a les dates en les quals arrencaran els Jocs Olímpics a la capital nipona.

Els Jocs Olímpics

Les 49.000 reserves disponibles a Tòquio per a aquesta setmana i les 24.500 del centre d’Osaka es van esgotar ràpidament després d’obrir-se el termini d’inscripció el passat 17 de maig.

Transcorreguda la primera setmana, els centres rebran els més grans que visquin a les limítrofes prefectures de Saitama, Chiba i Kanagawa, en el cas de Tòquio; i Kyoto i Hyogo, en el cas d’Osaka.

Al marge de les instal·lacions gestionades per les forces nipones d’Autodefensa, els governs locals de tot l’arxipèlag treballen ja per obrir els seus propis centres de vacunació en massa, de gestió públic-privada. Les prefectures d’Aichi, Gunma i Miyagi, al centre i nord-est del país, ja compten amb alguns que comencen a operar avui.

La ciutat de Kobe (oest) utilitzarà l’estadi Noevir de l’equip de futbol Vissel Kobe, on juga l’espanyol Andrés Iniesta, per a la vacunació, amb l’objectiu d’inocular unes mil persones al dia en principi.

A la capital japonesa, el propietari de l’estadi Tokyo Dome ha ofert les instal·lacions perquè es vacuni la població en general, una vegada acabin les injeccions als més grans de 65 anys.

Des del febrer

La lentitud de la vacunació al país asiàtic ha generat preocupació dins i fora del territori quan resten dos mesos per a l’obertura dels Jocs Olímpics de Tòquio, prevista el 23 de juliol.

El Japó va començar a vacunar de la Covid a mitjans de febrer immunitzant personal sanitari i, posteriorment, la campanya es va estendre per cobrir els més grans de 65 anys.

Només el 5,5% de la població objectiu havia rebut almenys una dosi fins diumenge, segons les dades disponibles més recents. El percentatge era del 2,4% per als totalment immunitzats.

Adults més grans de 16 anys

La vacunació al Japó està destinada als m´des grans de 16 anys, que representen entorn de 110 dels seus 125,6 milions d’habitants.

Els centres oberts avui administraran la vacuna desenvolupada per la farmacèutica nord-americana Moderna, l’ús d’emergència de la qual va ser aprovat al Japó divendres passat.

Notícies relacionades

A les injeccions aplicades fins ara per centres gestionats per les autoritats locals només s’utilitzava la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech, les úniques que estaven permeses al Japó.

La lentitud en l’aprovació de vacunes al país, lligada a la mala experiència amb efectes secundaris, se suma a una manca de personal sanitari, extenuat per la seva tasca davant la pandèmia, i que ha portat el govern a permetre que dentistes i infermeres jubilades s’uneixin a l’administració de vacunes.