Conflicte araboisraelià

Gaza s’apaga sota les bombes

  • L’ofensiva israeliana entra en la seva segona setmana amb atacs cada vegada més violents i letals, tal com va prometre el president Netanyahu

  • Nacions Unides per als Refugiats habilita 40 de les seves escoles per acollir més de 34.000 refugiats a la Franja

Gaza s’apaga sota les bombes
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

L’ofensiva israeliana a Gaza entra en la seva segona setmana. I Netanyahu compleix la seva promesa d’agreujar els atacs. Cada hora, tres nens resulten ferits pels bombardejos israelians a la Franja, segons Save The Children. Israel presumeix d’haver arribat als túnels de Hamàs mentre l’Agència de l’ONU per als refugiats palestins habilita 40 de les seves escoles per acollir més de 34.000 refugiats. «No n’hi ha prou», ha exigit el primer ministre palestí, Mohammad Shtayyeh, en vista de l’absència d’accions més concretes per part de la comunitat internacional.

«Nacions Unides ha d’emetre una resolució que descrigui totes aquestes accions com a il·legals i il·legítimes contra el poble palestí», ha dit Shtayyeh exigint sancions contra Israel. Hady Amr, l’enviat nord-americà per mediar amb les parts, es reuneix aquest dilluns amb representants palestins després de fer-ho diumenge amb els israelians. «La meva Administració continuarà involucrant palestins i israelians i altres socis regionals per treballar cap a una calma sostinguda», ha dit el president nord-americà, Joe Biden

Egipte està jugant un paper central en l’alto el foc. Segons un diplomàtic egipci, els mediadors compten que l’Administració Biden pressioni Israel per aturar la seva ofensiva i afirmen que hi ha expectatives d’acció en les pròximes 48 hores.

Infància amenaçada

Almenys 198 palestins han mort, entre els quals hi ha 58 nens, pels bombardejos israelians a la Gaza. Més de mil persones, inclosos 366 menors, han resultat ferides. «¿Quantes famílies més necessiten perdre els seus éssers estimats abans que la comunitat internacional actuï?», ha dit Jason Lee, director de Save the Children a Palestina.

«Les famílies de Gaza i el nostre personal ens diuen que estan en un punt de ruptura, que estan vivint a l’infern sense cap lloc on buscar refugi i aparentment sense un final a la vista», ha dit Lee. Amb la foscor de la nit arriba la pitjor por. En una cruel tècnica, Israel bombardeja durant tota la nit privant de son una població ja per si mateix castigada.

A les fosques 

L’única central elèctrica de l’enclavament corre el risc de quedar-se sense combustible. Gaza ja pateix talls d’energia diaris entre vuit i 12 hores. Els atacs aeris han malmès les línies de subministrament i la destrucció impedeix l’arribada del personal a les àrees afectades. El bombardeig d’hospitals, escoles i edificis residencials amenaça el demà de Gaza. A més, la desaparició de les instal·lacions de més de 23 mitjans de comunicació locals i internacionals assetja el seu present.

Notícies relacionades

Reporters Sense Fronteres ha demanat a la fiscal del Tribunal Penal Internacional, Fatou Bensouda, que inclogui aquests atacs en la seva investigació per crims de guerra. El periodisme encara es ressent de les traumàtiques imatges dels bombardejos sobre les oficines d’Associated Press i Al Jazeera. Segons Israel, als edificis hi havia instal·lacions dels «serveis d’informació militar» però no n’ha proporcionat proves.  

Israel presumeix d’haver destrossat 15 quilòmetres de túnels de Hamàs a la Franja de Gaza i les cases de nou presumptes comandants. Des de l’inici de l’escalada, fa una setmana, l’Exèrcit israelià ha atacat 788 objectius a l’enclavament. «A Israel s’ha renovat la llicència per matar i això s’ha d’aturar immediatament», ha afirmat Shtayyeh.