Gaza

El conflicte permanent

  • A diferència d’altres d’anteriors, aquesta escalada ha obert un nou front que ja no està als territoris ocupats, sinó a l’interior d’Israel, a les ciutats mixtes 

1
Es llegeix en minuts
El conflicte permanent

Tot resulta massa familiar, una vegada més. Canviant detalls, totes les meves cròniques del conflicte entre Israel i Palestina de l’última dècada podria publicar-les avui. La base de la violència actual és idèntica, la idea d’un procés de pau no apareix a l’horitzó, la possibilitat de diàleg ni tan sols s’intueix. Hamas, que governa a la franja de Gaza és massa dur, l’Autoritat Nacional Palestina massa feble i el govern de Netanyahu només sap sobreviure enmig del conflicte. Són incapaços d’avançar quan baixa la tensió, per això ara que la violència creix només podem esperar més vides perdudes, poc més.

Notícies relacionades

El conflicte continua tenint les mateixes premisses de partida. Israel té dret a viure en pau, els palestins a no estar condemnats a un apartheid o –encara pitjor-, a una presó a cel obert com passa a la franja de Gaza. Però l’equació porta temps en un forat negre on qualsevol esforç de mediació requereix una energia enorme per acabar en res. El conflicte és inevitable, el dolent és que cada episodi el fa pitjor. A diferència d’altres d’anteriors, aquesta escalada ha obert un nou front que ja no està als territoris ocupats, sinó a l’interior d’Israel, a les ciutats mixtes com Lod, on israelians, àrabs i jueus coexisteixen. Una violència mes íntima que es produeix entre veïns d’un mateix barri, amb linxaments de carrer inclosos. 

Fora d’això tot és excessivament semblant, inclosa la frustració per aconseguir un acord. Fa unes setmanes el govern de Netanyahu estava forçat a acceptar els vots dels partits àrabs per formar govern, els coets de Hamas van trencar aquest indici de la realitat dual a Israel. A tots els va bé. Aquest nou episodi durarà un temps, el conflicte és l’única coexistència en aquesta regió del món. Tots els esforços de les últimes dècades només han intentat recuperar certa normalitat després de la violència, però cap planteja el final d’un conflicte permanent.  

Temes:

Palestina Israel