Conflicte al Pròxim Orient

Testimoni des de Gaza | «Tenim por de dormir per si no ens despertem més»

  • L’autor gazatí Refaat Alareer denuncia davant EL PERIÓDICO que «Quan tot això acabi Gaza estarà com al 1940»

  • Gaza es desperta després de la pitjor nit d’atacs israelians sobre la Franja que han provocat 26 morts, entre ells vuit nens

Testimoni des de Gaza | «Tenim por de dormir per si no ens despertem més»
4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Gaza pateix les seves pitjors hores. «Israel ens està enviant 50 anys enrere en el temps», denúncia Refaat Alareer per telèfon. De fons, les rialles de dues de les seves filles s’entremesclen amb les sirenes de les ambulàncies a la ciutat de Gaza. En un moment d’inusual calma després d’una setmana de bombardejos, Alareer aprofita el relatiu silenci per parlar-li al món. «Ara que tots ens esteu mirant volem pressió sobre Israel», exigeix l’autor del llibre de contes ‘Gaza responde’ des de la Franja. 

Cada matí des de fa set dies, l’enclavament es desperta delmat. En la pitjor nit d’atacs de l’última setmana, els bombardejos d’Israel han matat 26 persones, entre els quals es troben vuit menors. Ja són almenys 181 els palestins massacrats des del cel, 52 d’ells eren nens. Fa hores que els serveis d’emergència estan desenterrant supervivents i víctimes sota les ruïnes.

«La devastació és total a tot arreu», reconeix Alareer a EL PERIÓDICO. «Israel està destruint de manera massiva i sense precedents la infraestructura de Gaza», apunta. Desenes d’edificis residencials han desaparegut sota les bombes israelianes, entre els quals també seus de mitjans de comunicació com Al Jazeera i Associated Press. Escoles, carreteres i hospitals s’han convertit en els nous objectius. «Quan tot això acabi Gaza estarà com al 1940: no hi ha carreteres, ni serveis d’aigua, ni electricitat, ni connexions», relata. 

Infància assetjada

Al telèfon, Alareer celebra les rialles de dues de les seves sis filles, Amal i Lina, de sis i nou anys, que són «les qui estan pagant un preu més gran» en aquesta ofensiva. «Cada so els espanta, un cop de porta els fa entrar en pànic», explica. A Gaza, l’esgotament es fa palpable entre una població privada de son. «No podem dormir però alhora, no volem dormir perquè temem el que pugui passar mentre dormim», confessa l’autor, «¿i si ja no ens despertem més?». 

Un bombardeig israelià ha creat un cràter que bloqueja una de les carreteres principals que condueixen a l’hospital Al-Shifa, el més gran de la Franja. Després de la destrucció de l’edifici que acollia les seus dels mitjans de comunicació, Israel comença a atacar les escoles de l’ONU on es refugien centenars de gazatís. «Està destruint centenars de llocs de feina, desenes d’empreses fent que milers de persones perdin els seus mitjans de vida», denúncia Alareer, a la vegada que alerta que després d’aquesta ofensiva, l’atur a Gaza es dispararà. Abans, ja fregava el 50%.

Recolzament dels Estats Units

«Israel sap que està protegit, ningú farà que pagui pels seus crims, ni el Tribunal Penal Internacional, ni Estats Units, ni Europa», denúncia Alareer. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha declarat que els atacs a Gaza continuaran. «Israel està rebutjant qualsevol proposta d’alto el foc perquè novament Netanyahu està utilitzant Gaza com un joc polític per obtenir més vots israelians per mantenir-se al poder com a primer ministre», declara. 

Netanyahu ha agraït el seu recolzament al president Biden qui durant la nit de dissabte va parlar per primera vegada amb el seu homòleg palestí, Mahmud Abbàs. Mentrestant, el ministre de Defensa, Benny Gantz, s’ha reunit amb l’enviat nord-americà Hady Amr per discutir la desescalada. Israel ha rebutjat fins ara qualsevol proposta de mediació per part d’Egipte o altres actors. 

Amb les seves pròpies mans

Notícies relacionades

Però la violència no se cenyeix al cel. «El que està passant a Gaza és un genocidi, una depuració ètnica molt relacionada amb el que Israel està fent a Jerusalem, a Sheikh Jarrah i les bandes jueves a Haifa o Jaffa linxant palestins i cremant les seves cases», apunta. Els disturbis a les ciutats mixtes d’Israel s’han saldat amb més d’un miler de detinguts i imatges mai vistes a l’Estat hebreu. A més, a la Cisjordània ocupada, ploren els seus 13 màrtirs i miren de curar els seus 450 ferits.

«Israel està fent això per portar-nos a la desesperació però sí una cosa està clara és que els palestins no serem derrotats», defensa Alareer. Encara no sap quan acabarà l’ofensiva però ja comença a notar els efectes psicològics sobre la seva família i veïns. «Quan acabi, veurem suïcidis, atur, migració», explica. Mentre parla amb aquest diari, observa les seves filles jugar amb els seus cubs de construcció. «Mai ho havien fet abans», reconeix sorprès, «potser és una reacció a l’ocupació israeliana que destrueix les nostres cases». La Lina i l’Amal tornaran a construir-les amb les seves pròpies mans.