Violent desallotjament a Sheikh Jarrah

Facebook, Instagram i Twitter silencien la repressió contra els palestins a Israel

  • Un grup d’organitzacions humanitàries denuncia el bloqueig de comptes crítics amb el desnonament de famílies palestines a Jerusalem

  • Activistes denuncien a Internet la violència dels colons i els abusos de la policia israeliana, que han causat més de 300 ferits

Facebook, Instagram i Twitter silencien la repressió contra els palestins a Israel
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Facebook, Instagram i Twitter estarien silenciant les protestes contra el violent desallotjament de famílies palestines al barri de Sheikh Jarrah, en Jerusalem Est, per part de la policia i els colons israelians. Així ho han denunciat un grup format per diverses organitzacions en defensa dels drets humans i digitals. «L’escala d’aquestes eliminacions de contingut i suspensions de comptes informats pels usuaris i documentats per les organitzacions de drets digitals és atroç i pronunciada», exposen.

L’intent de desnonar famílies palestines de les seves llars va encendre, aquest divendres, el foc de la protesta a Jerusalem. Centenars de palestins es van manifestar en contra d’aquesta decisió —denunciada també per múltiples organitzacions internacionals—, però la dura repressió de la policia ja ha causat més de 300 ferits, set dels quals estarien en condicions crítiques. Després d’aquest intent d’apaivagar la protesta als carrers, les xarxes socials es van omplir d’imatges documentant abusos policials i la violència dels colons israelians, des de la irrupció amb gasos lacrimògens a la mesquita d’Alaqsa, tercer lloc sagrat de la ciutat, fins a l’atropellament de manifestants.

No obstant, centenars de missatges crítics amb la violència exercida pels cossos de seguretat d’Israel van desaparèixer, cosa que va aixecar les sospites dels activistes. «El contingut eliminat i els comptes suspesos està documentant i denunciant les polítiques israelianes de neteja ètnica, apartheid i persecució», asseguren en un comunicat. «Aquestes violacions no es limiten als usuaris palestins, sinó que també afecten activistes de tot el món que utilitzen les xarxes socials per crear consciència sobre la greu situació a Sheikh Jarrah».

La denúncia està documentada i firmada per 7amleh, Access Now, ARTICLE 19, Mnemonic, SMEX, INSMnetwork – Iraq, Pen Iraq, Electronic Frontier Foundation i l’Institut Tahrir de Polítiques de l’Orient Mitjà. Aquestes organitzacions han recopilat centenars d’exemples d’aquesta censura.

Facebook reconeix la supressió de contingut

Rere la creixent allau de crítiques de ciutadans palestins i d’activistes de tot el món, Facebook ha reconegut el seu paper en el silenciament de les protestes, però sense acceptar cap responsabilitat. «Ens hem assabentat que els hashtags (sobre la repressió policial) estaven restringits per error», ha explicat un portaveu de la plataforma a ‘The National’.

Diversos investigadors han documentat la supressió de contingut crític amb Israel, la suspensió de comptes, l’ús d’etiquetes amb advertències gràfiques sobre aquest contingut i el bloqueig de retransmissions de vídeo en directe des del barri de Sheikh Jarrah.

Facebook ha negat que el seu bloqueig d’informació sobre la protesta hagi sigut després de la intervenció del govern ultraconservador de Benjamin Netanyahu. Entre el 2016 i el 2018 el nombre de peticions de la unitat digital del ministeri de Justícia israelià —que monitoritza tota activitat palestina— per eliminar contingut de les xarxes es va disparar un 600%, passant de 2.241 peticions a 14.283. Facebook ha acceptat un 90% d’aquestes peticions.

Notícies relacionades

Justament fa un any Facebook va fitxar la responsable de bloqueig de denúncies palestines. Emi Palmor, directora general del ministeri de Justícia d’Israel entre el 2014 i el 2019, forma part de la junta de supervisió de la xarxa social, que dona consells no vinculants sobre la moderació de contingut.

Malgrat aquest bloqueig, creixen les crítiques internacionals a Israel pels seus abusos contra la població palestina. «Israel no pot imposar el seu propi conjunt de lleis al territori ocupat per desallotjar els palestins de les seves llars», va denunciar en un comunicat l’Alt Comissionat per als Drets Humans de l’Organització de les Nacions Unides. «El trasllat de parts de la població civil d’una potència ocupant al territori que ocupa pot constituir un crim de guerra».