Violència i racisme policial

La mort d’un hispà i un negre en mans de la policia reactiva la indignació als EUA

Els dos morts són Mario Arenales, un jove de 26 anys, i Andrew Brown Jr., un afroamericà de 42 anys

La mort d’un hispà i un negre en mans de la policia reactiva la indignació als EUA
1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

No importa que tot el país, el món i la justícia estiguin mirant i jutjant el desmesurat ús de la força letal de la policia dels Estats Units, especialment amb persones de minories. Els casos continuen arribant i aquest dimecres són les morts en mans d’agents d’un home hispà i un de negre les que inflamen la indignació.

El cas de Mario Arenales González, de 26 anys, té semblances amb el de George Floyd i es va produir a Alameda (Califòrnia) el 19 d’abril, la vigília que es condemnés Derek Chauvin a Minneapolis. La policia va respondre a dues trucades que alertaven sobre la presència d’un home deambulant i traient etiquetes de seguretat d’unes ampolles de begudes alcohòliques que «espantava» la dona d’un d’ells.

Notícies relacionades

A l’arribar-hi, segons es veu en imatges fetes públiques aquest dimarts, la policia el va trobar clarament intoxicat i el va intentar arrestar. En un moment va caure a terra i el van mantenir immobilitzat allà durant gairebé cinc minuts, quan va deixar de respirar. Com en el cas de Floyd, l’informe policial inicial només va dir que es va produir «un aldarull físic» i que «l’home va tenir una emergència mèdica».

L’altre cas, que es va produir el 21 d’abril a Elizabeth City (Carolina del Nord), és el d’Andrew Brown Jr., un home negre de 42 anys, que va rebre quatre trets al braç i un de fatal al clatell. La policia només ha dit que executaven una ordre de recerca i arrest per drogues però no han donat detalls de si la víctima estava armada o va intentar fugir. Aquest dimecres un jutge ha decidit que no es faran públiques per ara les imatges però la família, que dilluns en va poder veure 20 segons i dimarts va presentar els resultats d’una autòpsia privada, ha dit que va ser «una execució».