El futur del Perú

«Demodura», la proposta de Govern de la filla d’Alberto Fujimori

Keiko està convençuda que la «mà dura» no és «dictadura» sinó fermesa «per prendre les decisions necessàries»

keiko-fujimori

keiko-fujimori

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Keiko Fujimori Higuchi ha inventat una paraula per definir el seu programa de Govern: «demodura». Està convençuda que la «mà dura» no és «dictadura» sinó fermesa «per prendre les decisions necessàries». El neologisme va ser un homenatge al seu pare, l’expresident ara empresonat Alberto Fujimori. Keiko, com l’anomenen, ha perdut dues segones voltes. Una davant Ollanta Humala, el 2011. L’altra davant Pedro Pablo Kuczynski, el 2016. L’11 d’abril li va anar pitjor que mai a les urnes. Però la política peruana és un cúmul de paradoxes i contradiccions que, aquesta vegada, l’han afavorit. Als 45 anys, i amb només 13% dels vots obtinguts en la primera volta, és més a prop que mai d’arribar al Palau Pizarro.

Keiko ha hagut de demanar permís a la justícia per poder desplaçar-se cap a altres províncies durant la campanya proselitista. Encara és investigada pel presumpte delicte de rentat d’actius i organització criminal. Aquestes imputacions li han valgut la presó preventiva en dues oportunitats, després revocada. Amb tot, pot ser la futura governant d’aquest país amb més d’un 30% de pobres.

L’atzar li ha possibilitat presentar-se davant la societat com una candidata raonable, defensora de la Constitució que es va redactar durant el Govern patern, el 1993, així com garant del model econòmic neoliberal i la família cristiana. Ha proposat desenvolupar una «veritable economia social de mercat» i un impuls més gran al desenvolupament miner, que és font de seriosos problemes ambientals. Durant la seva campanya ha rebutjat la despenalització de l’avortament i el matrimoni igualitari que, anys enrere, va estar disposada a acceptar.

«Fora al comunisme»

En les últimes hores ha començat a posar en pràctica el seu llibret conservador. L’expresident bolivià, Evo Morales, va expressar el seu «respecte i admiració» per Pedro Castillo i ella no va desaprofitar la situació. «Jo li vull dir ben clarament al senyor Evo Morales: No es fiqui al meu país. Els peruans no acceptarem la seva ideologia, el socialisme del segle XXI. Li diem fora al comunisme, fora a (Nicolás) Maduro, fora a Lula (Da Silva)».

L’abanderada de Força Popular, va reclamar a més al seu rival credencials democràtiques que, fins a l’11 d’abril, eren el seu propi dèficit, segons l’opinió de la majoria dels electors. «Li pregunto, senyor Castillo, ¿tancarà vostè el Congrés?», el va desafiar, passant per alt que havia sigut el seu propi pare que el 5 d’abril de 1991 va fer un autocop i va clausurar el Parlament.

Notícies relacionades