Tensió Washington-Moscou

Les sancions de Biden tindran un impacte limitat en l’economia russa

  • Les sancions decretades per Biden afectaran poc el mercat de deute sobirà, ja que els inversors nord-americans amb prou feines inverteixen en bons denominats en rubles

  • Els experts creuen que Biden busca, amb una contundència no vista en anteriors presidents, advertir Putin perquè modifiqui el rumb, una mena d’última oportunitat abans d’aplicar represàlies de pes

Les sancions de Biden tindran un impacte limitat en l’economia russa
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

No arribarà la sang al riu, almenys en aquesta ocasió. Malgrat la contundència mostrada dijous pel president nord-americà Joe Biden decretant una nova ronda de sancions contra Rússia en resposta a operacions de pirateig als EUA, a les temptatives d’interferir en les presidencials nord-americanes i al suposat pagament de recompenses monetàries a talibans per matar soldats nord-americans a l’Afganistan, economistes i premsa especialitzada a Moscou han descartat que les esmentades mesures puguin tenir un impacte significatiu en l’economia russa a curt termini. Coincideixen, això sí, que la represàlia constitueix un toc d’atenció sense precedents dirigit a Vladímir Putin, una cosa així com una última oportunitat per esmenar el rumb en les seves relacions i tractes, tant amb els EUA com amb els seus aliats de la UE.

La prohibició imposada a les institucions financeres nord-americans d’adquirir al mercat primari bons denominats en rubles emesos per les entitats financeres estatals «no serà un cop gaire dur» ni per a les finances ni per a l’economia russa, remarca a través del telèfon Anton Liubich, economista, empresari local i autor de ‘Dengui’ (diners), un llibre sobre política monetària actual i les seves tendències futures. «Des del 2019, hi ha una prohibició [per als inversors nord-americans] d’invertir en bons denominats en dòlars; els bons en rubles [objecte del veto nord-americà] estan destinats principalment al mercat interior», destaca. «De fet, a un inversor nord-americà no li interessa invertir en bons en la divisa russa degut, entre altres coses, a la inflació aquí», justifica.

Impacte moderat

Malgrat l’impacte moderat al mercat de deute sobirà, és previsible que el Banc Central Rus vulgui apuntalar l’atractiu dels esmentats títols, elevant el tipus d’interès en 50 punts bàsics, fins a arribar al 5%. «A causa que les noves sancions obren un nou capítol a l’hora d’utilitzar les sancions financeres contra Rússia, la prima de risc en els actius monetaris locals russos es pot mantenir elevada per més temps», prevé en una nota explicativa els seus clients Said Sadiqui, de JP Morgan.

Notícies relacionades

Tampoc sembla que les sancions decretades contra 32 individus i empreses involucrats en «campanyes dirigides pel Govern per influir» en els últims comicis nord-americans tinguin un gran impacte, ja que en cap cas es tracta d’homes de negoci o entitats involucrades «en les relacions econòmiques bilaterals» entre els dos països, segons constata l’economista Liubich.

La importància de les mesures de represàlia anunciades per Biden rau sobretot en la rotunda advertència que Washington intenta traslladar a Moscou. «És un missatge per mostrar que els EUA no estan satisfets, i que els problemes amb Rússia no es limiten al passat», remarca Liubich, en referència. Un avís, a més, d’una contundència mostrada per cap dels presidents nord-americans anteriors, ni Barack Obama, ni sens dubte en Donald Trump, en les successives crisis que han anat jalonant les relacions russo-nord-americanes en l’última dècada. «L’únic perill és que es tracta que les ‘sancions no dures’ s’acaben aquí; quan l’Administració Biden imposi noves sancions en els pròxims mesos, haurà d’escollir entre variants dures de facto», escriu la publicació online Meduza en un llarg article d’anàlisi.