Imatge de l’any

Una fotografia sobre la pandèmia guanya el World Press Photo

  • La valenciana Claudia Reig Valera ha guanyat el World Press Photo 2021 al Projecte Interactiu de l’Any del Concurs de Narrativa Digital pel documental interactiu «Parir en el segle XXI»

  • L’argentí resident a Barcelona Pablo Tosco ha sigut guardonat amb el primer premi en la categoria Temes Contemporanis

  • Altres premiats, amb el tercer premi en altres seccions, han sigut el barceloní Luís Tato, l’extremeny Jaime Culebras i el basc Aitor Garmendia

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una fotografia de la pandèmia ha guanyat el premi de Foto de l’Any del World Press Photo. L’autor és el fotògraf danès Mads Nissen. La imatge mostra una dona, de 85 anys, abraçant una infermera protegides totes dues amb un dispositiu de plàstic en una residència de gent gran a São Paulo, Brasil. El jurat considera la instantània, feta l’agost del 2020, un símbol d’«esperança». «Aquesta imatge emblemàtica de la Covid-19 commemora el moment més extraordinari de les nostres vides», ha dit Kevin WY Lee, membre del jurat en un comunicat.

En aquesta edició hi ha hagut un total de 45 nominats de 28 països en diferents categories, entre les quals les de tres espanyols i un argentí resident a Barcelona Pablo Tosco, que ha guanyat el primer premi en la categoria de Temes Contemporanis amb la fotografia «Iemen, gana, una altra ferida de guerra». En la imatge apareix una dona, la Fátima, abans de llançar-se al mar a pescar. «La foto és el fruit d’un treball col·lectiu», diu a aquest diari Tosco, qui treballa per a l’oenagé Oxfam-Intermón.

«El desafiament va ser com documentar la història d’algú que per qüestions religioses i culturals no pots veure els seus ulls ni els seus rostre en cap moment», explica el fotògraf. «Però la generositat de la Fátima i el compromís amb trencar el silenci al qual estan forçades les dones li va portar a posar-li paraules a cada lluita diària i trencar la rigidesa de la societat que les oprimeix», afegeix Tosco. El fotògraf va tardar dos anys a poder entrar al Iemen, un país destrossat per una llarga guerra amb «quatre milions de persones sense llar i 24 milions que necessiten ajuda humanitària urgent».

Per la seva banda, el barceloní resident a Kenya Luis Tato, que optava al màxim guardó, el World Press Photo de l’Any, s’ha emportat el tercer premi en la categoria Natura per una fotografia sobre la plaga de llagostes més gran del desert kenyà en els últims 70 anys. També ha sigut premiat en aquesta categoria l’extremeny Jaime Culebras i en la de Medi Ambient ha obtingut el tercer lloc el basc Aitor Garmendia. D’altra banda, la documentalista valenciana Claudia Reig Valera ha guanyat el World Press Photo 2021 al Projecte Interactiu de l’Any del Concurs de Narrativa Digital pel documental interactiu «Parir en el segle XXI» (Lab de RTVE.es). El treball mira de mostrar la realitat i atenció humanitzada al part en l’actualitat seguint cinc dones que donen a llum a l’hospital públic de la Plana (Vila-real, Castelló), «des de les seves expectatives de part fins a la tornada a la llar, inclòs el moment de l’expulsiu on es veu les cinc mares donar a llum», explica la corporació pública en la seva web. 

Entre les dades que l’organització ha destacat figura el notable augment en el nombre de fotògrafes entre els finalistes, que passa de 6 a 11 dones en aquesta edició. Inclosa Evelyn Hockstein, la foto de la qual és una de les sis candidates a millor de l’any.

Notícies relacionades

El Concurs de Fotografia ha comptat en aquesta ocasió amb la participació de 4.315 fotògrafs de 130 països i 74.470 imatges, tot un rècord. Per la seva banda, en el Concurs de Narrativa Digital, per a curtmetratges documentals i produccions interactives, que ha comptat amb 335 produccions inscrites, ha anunciat nou nominats de set països: Austràlia, Xile, la Xina, Lituània, Espanya, els Estats Units i les Filipines

Per primera vegada en la història del certamen els membres del jurat no s’han reunit a Amsterdam, sinó que la deliberació s’ha fet de forma ‘online’ a causa del coronavirus al llarg del mes de gener. La cerimònia de lliurament dels premis se celebrarà de forma virtual. Les premiades s’exposaran a Barcelona, al CCCB.