L’expolicia Derek Chauvin es nega a testificar en el judici per l’assassinat de George Floyd

  • L’acusat es va acollir a la Cinquena Esmena de la Constitució estatunidenca que concedeix a qualsevol ciutadà el dret a no testificar si les seves paraules poden ser utilitzades per perjudicar-lo

L’expolicia Derek Chauvin es nega a testificar en el judici per l’assassinat de George Floyd
1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’expolicia Derek Chauvin s’ha negat aquest dijous a testificar en el judici en contra seu per la mort de l’afroamericà George Floyd, que va provocar les majors protestes contra el racisme als EUA des de fa més de mig segle.

Chauvin es va acollir a la Cinquena Esmena de la Constitució nord-americana que concedeix a qualsevol ciutadà el dret a no testificar si les seves paraules poden ser utilitzades per perjudicar-lo, és a dir, per autoincriminar-se d’un delicte. Aquesta és la primera vegada que l’exagent parla durant el judici, que va començar el 29 de març en un tribunal a Minneapolis. Durant tot el procés, Chauvin s’ha mantingut en silenci, assegut al costat del seu advocat i prenent notes en un quadern groc.

Quan l’expolicia va anunciar la seva decisió, el jutge encarregat del cas, Peter Cahill, va explicar als 12 membres del jurat que l’acusat té el dret a no testificar i no han d’utilitzar això en contra seu. Chauvin, que va ser acomiadat del Departament de Policia de Minneapolis per la mort de Floyd, està acusat dels delictes d’assassinat en segon grau, penat amb fins a 40 anys de presó; assassinat en tercer grau, amb una condemna màxima de 25 anys, i homicidi en segon grau, que porta fins a 10 anys de privació de llibertat.

Sense antecedents

No obstant, com que no té antecedents penals, només podria ser condemnat a un màxim de 12 anys i mig de presó pels primers dos càrrecs i a quatre anys de presó pel tercer.

Floyd va perdre la vida el 25 de maig del 2020 quan quatre agents van intentar detenir-lo per haver utilitzat un bitllet fals per pagar en una botiga. Durant el seu arrest, Chauvin el va immobilitzar a terra pressionant el genoll contra el seu coll fins que va deixar de respirar.

Notícies relacionades

Aquesta jornada del judici se celebra després que, per quarta nit consecutiva, centenars de persones es manifestessin davant la comissaria de Brooklyn Center, a prop de Minneapolis, per protestar per la mort en mans d’una policia blanca del jove afroamericà Daunte Wright, de 20 anys.

L’agent, identificada com Kimberly Potter i que ha sigut acomiadada, just va ser detinguda aquest dimecres i imputada per un delicte d’homicidi involuntari.