Acord a Europa

El certificat europeu de vacunació no serà un passaport que garanteixi la mobilitat

  • El certificat, segons el text provisional, serà gratuït, en format electrònic o en paper

  • El document contindria informació sobre si el seu portador ha rebut la vacuna contra el coronavirus, ha generat anticossos després de passar la malaltia o té una PCR recent negativa

Es llegeix en minuts

Els països de la Unió Europea (UE) han arribat aquest dimecres a una posició comuna per iniciar les negociacions amb el Parlament Europeu sobre el certificat de vacunació, a fi que sigui operatiu aquest estiu, però que no serà un passaport que garanteixi la mobilitat, segons el document aprovat. «En menys d’un mes el Consell ha assolit una posició comuna per a les negociacions amb el Parlament», va anunciar la presidència portuguesa de la UE, després de la reunió dels ambaixadors dels Vint-i-set davant les institucions europees mantinguda aquest matí.

«Per emfatitzar el principi de no discriminació, en particular cap a les persones no vacunades, la part operativa del reglament principal estableix explícitament que la possessió d’un ‘Certificat Verd Digital’ no és una condició prèvia per exercir els drets de lliure circulació», pot llegir-se en el text aprovat pels Estats membres.

Aquesta regulació aprovada pel Consell –una idea que va llançar Grècia a inicis d’any de cara a reactivar el mercat turístic a l’estiu que es basa en la proposta de la Comissió Europea i està pendent ara de negociació amb l’Eurocambra– entraria en vigor sis setmanes després de ser adoptada, és a dir, al juny.

El certificat, segons el text provisional, serà gratuït, en format electrònic o en paper, estarà disponible en anglès i en la llengua oficial del país que l’emeti i tindrà «un període d’aplicació de 12 mesos, un informe de la Comissió a més tardar 3 mesos abans que finalitzi l’aplicació del reglament principal i una possible suspensió o pròrroga mitjançant el procediment legislatiu ordinari».

Antígens, PCR i vacunes

El document contindria informació sobre si el seu portador ha rebut la vacuna contra el coronavirus, ha generat anticossos després de passar la malaltia o té una PCR recent negativa, sent aquest últim un dels criteris que molts països han requerit als viatgers en els últims mesos i recolliria només les vacunes que rebin autorització de l’Agència Europea del Medicament (EMA).

Notícies relacionades

Amb menció expressa a Irlanda, d’acord amb la frontera virtual amb Irlanda del Nord i la inestabilitat que s’està registrant en aquesta regió des del Brexit, el text preveu que els Estats membres puguin «acceptar mútuament certificats expedits a nacionals de tercers països sobre la base de la reciprocitat». També precisa que s’ha de tenir en compte la situació particular dels treballadors transfronterers. Més enllà de les disposicions tècniques, la proposta deixa clar que si bé el certificat pretén «facilitar la mobilitat entre països», el document no és un passaport.

Recorda, a més, que els Estats membres poden restringir per motius sanitaris la mobilitat dels ciutadans, una de les quatre llibertats fonamentals de la UE, però remarca que «qualsevol mesura que s’adopti no ha d’estendre’s més enllà de l’estrictament necessari per salvaguardar la salut pública».