Tensió a Europa de l’est

Rússia redobla les seves amenaces a Ucraïna i a l’OTAN

  • En un llenguatge prebèl·lic, Moscou adverteix als vaixells dels EUA que hi ha al mar Negre que no s’acostin a les costes russes perquè «és millor per a ells»

  • El secretari general de l’OTAN adverteix a Moscou que seran els països membres els que decideixin quan Ucraïna s’integra a l’aliança militar

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La tensió entre Rússia, d’una banda, i Ucraïna i l’ TAN, de l'altra, segueix guanyant punts, incrementant-se el risc, amb el pas dels dies, que un incident aïllat encengui l’espurna d’un conflicte obert d’impredictibles conseqüències. El Kremlin, el Govern de Kíev i l’Aliança Atlàntica han intercanviat aquest dimarts durs retrets i amenaces, fent servir en ocasions un llenguatge que molts analistes qualifiquen ja de prebèl·lic. Mentrestant, tant al llarg de les línies del front en el conflicte del Donbass com a les aigües del mar Negre, els dos bàndols continuen reforçant el seu desplegament militar i naval.

El viceministre d’Exteriors rus, Andrei Riabkov, ha advertit als vaixells de l’Aliança Atlàntica que naveguen al mar Negre que es mantinguin lluny de la península de Crimea, annexionada per Rússia el 2014, utilitzant paraules similars a les empleades durant passats episodis de crisi en la guerra freda del segle XX. «Els vaixells americans no tenen absolutament res a fer a prop de les nostres costes; és una acció purament provocativa... Estan provant la nostra força, jugant amb els nostres nervis; no guanyaran», ha previngut l’alt funcionari, abans de pronunciar una frase lapidària: «Advertim als EUA que es mantinguin lluny de les nostres costes; és millor per a ells».

Dos vaixells de guerra nord-americans es dirigeixen en aquests moments cap a les aigües d’aquest mar semitancat que banya les costes de Rússia i de diversos estats membres de l’aliança. Tot i que oficialment els seus noms no han sigut donats a conèixer, segons el portal nord-americà The War Zone, especialitzat en temes bèl·lics, es tracta delUSS Donald Cook i el USS Rooselvelt, dos destructors de la classe Arleigh Burkle, caracteritzats per la seva gran mida i potència de foc. Els vaixells creuaran els estrets turcs de Dardanelos i Bòsfor en les pròximes hores, i es mantindran fins a principis de maig. El Pentàgon va anunciar el desplegament amb prou feines unes hores després que el Ministeri de Rússia informés de l’enviament d’una desenes de barcos de guerra del mar Caspi al mar Negre, incloent-hi vaixells i llanxes de desembarcament.

Des de fa anys, la presència de vaixells militars nord-americans i de l’Aliança Atlàntica a la zona és permanent. En les últimes setmanes, han sortit a la llum diversos incidents en els quals avions de guerra russos realitzen vols rasants de reconeixement entorn dels vaixells dels seus adversaris.

Sense precedents des del 2014

Notícies relacionades

A terra, al llarg de la frontera comuna amb Ucraïna, Rússia ha desplegat un dispositiu militar sense precedents des del 2014, data en què es va annexionar la península de Crimea i va atiar la guerra a l’est d’Ucraïna. Davant aquests moviments militars realitzats pel seu poderós veí oriental, el Govern de Kíev busca obtenir suports internacionals, a més d’intentar accelerar la integració del país en l’OTAN. A tal efecte, ha viatjat a Brussel·les el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleva, on ha sol·licitat als seus aliats occidentals noves sancions econòmiques contra el Kremlin, a més d’ajuda militar. «A nivell operacional, necessitem mesures que dissuadeixin a Rússia de les seves intencions agressives», ha reclamat durant una roda de premsa.

Al seu costat, el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, ha acusat Rússia d’intentar reeditar una zona d’influència en l’entorn immediat a les seves fronteres, igual com en temps soviètics, i ha advertit Moscou que serà la mateixa organització militar la que decidirà el moment concret de l’adhesió d’Ucraïna. «Seran els 30 aliats de l’OTAN que decideixin quan Ucraïna està preparada per ser membre; ningú més té dret a interferir en el procés», ha previngut.