PAS PREVI DE CARA AL REFERÈNDUM DEL DIA 16

Crimea es declara independent d'Ucraïna

El Parlament aprova una declaració amb el suport de 78 dels 81 diputats presents a la sessió

El Govern ucraïnès denuncia la "il·legalitat" de la votació, que "viola" la Constitució

Un cartell en què es llegeix ’Stop feixisme’ crida els habitants de Crimea a participar en el referèndum del 16 de març, a Sebastopol.

Un cartell en què es llegeix ’Stop feixisme’ crida els habitants de Crimea a participar en el referèndum del 16 de març, a Sebastopol. / EFE / ZURAB KURTSIKIDZE

1
Es llegeix en minuts

El Parlament prorús de Crimea ha declarat aquest dimarts la independència de la península respecte a Ucraïna, pas previ a la celebració del referèndum de diumenge vinent, en què la població està cridada a votar sobre l'annexió de Crimea a Rússia, acordada per la Cambra el 6 de març passat. Ucraïna s'ha afanyat a denunciar la il·legalitat de la decisió.

La "declaració d'independència de la república autònoma de Crimea i de la ciutat de Sebastopol" ha estat adoptada amb els vots de 78 dels 81 diputats presents a la Cambra, segons un comunicat del Parlament.

"Crimea, com un Estat independent, es dirigirà a la Federació de Rússia després del referèndum (sobre la reunificació amb aquest país) per proposar-li la integració a Rússia en qualitat d'un subjecte federat", ha detallat un portaveu.

El precedent de Kosovo

El document al·ludeix al precedent de Kosovo per justificar la seva decisió unilateral. Així, explica que la Cambra ha pres "en consideració la confirmació del tribunal internacional de l'ONU en relació amb Kosovo, del 22 de juliol del 2010, sobre que la declaració unilateral de la independència d'una part d'un Estat no viola les normes del dret internacional".

La declaració precisa que la independència de Crimea haurà de ser ratificada en la votació popular convocada per diumenge que ve, consulta declarada il·legal pel Govern interí d'Ucraïna per la comunitat internacional.

Els crimeans han estat convocats a les urnes per contestar a dues preguntes: "¿Està a favor de la reunificació de Crimea amb Rússia com a subjecte de la Federació Russa?" i "¿Està a favor que es torni a posar en vigor la Constitució de Crimea del 1992 i de l'estatus de Crimea com a part d'Ucraïna?". A Crimea, península banyada pel mar Negre, hi viuen gairebé un 60% de russos, i s'hi sumen un 25% d'ucraïnesos, a més d'una minoria tàrtara, un 12%.

Rebuig d'Ucraïna

Notícies relacionades

La decisió del Parlament de Crimea ja ha estat rebutjada per Ucraïna. L'ambaixador ucraïnès davant les Nacions Unides a Ginebra, Iuri Klimenko, considera que aquesta declaració d'independència és "il·legítima" perquè l'autoritat que l'ha establert, el Consell Superior (Parlament regional), és "totalment il·legítim".

"Les autoritats de Crimea són il·legítimes, perquè van ser elegides en violació dels procediments existents i en violació de totes les lleis d'Ucraïna, de fet, en violació de la Constitució. Els líders de Crimea són il·legítims, els legisladors són il·legítims, i si el cos legislatiu és il·legítim, les resolucions que prengui són, òbviament, il·legítimes", ha denunciat Klimenko.

Temes:

Ucraïna