Tensió als carrers

Crema Belfast: Les causes dels disturbis a Irlanda del Nord

  • Els violents xocs posen en relleu el malestar amb Londres per la implantació d’una frontera física pel Brexit que bloqueja el comerç

Crema Belfast: Les causes dels disturbis a Irlanda del Nord
2
Es llegeix en minuts

Irlanda del Nord viu un moment d’especial tensió. Les últimes vuit nits a Belfast han estat marcades per forts disturbis entre manifestants i la policia. Els incidents en aquesta província sota control britànic són els pitjors en anys i posen en relleu el malestar de part de la ciutadania amb Londres i amb el primer ministre, Boris Johnson.

Des de fa més d’una setmana, les protestes han deixat desenes de ferits i detinguts i han portat tots els grans partits nord-irlandesos i britànics a demanar acabar amb la violència i passar al diàleg polític. ¿A què es deuen aquests disturbis?

Inicialment els participants en les protestes eren majoritàriament unionistes i protestants fidels a la corona britànica però després es va estendre als barris catòlics republicans, favorables a una reunificació d’Irlanda.

A les files unionistes hi ha enuig i la sensació d’haver sigut traïts amb l’acord del Brexit firmat entre Londres i la Unió Europea (UE), que pretén evitar, amb disposicions especials, posar en qüestió la pau firmada el 1998 entre unionistes, majoritàriament protestants, i republicans, majoritàriament catòlics.

Enganyats pel Brexit

Per evitar el retorn d’una frontera física entre la província britànica i la República d’Irlanda, membre de la UE, es realitzen controls als ports nord-irlandesos, cosa que l’ara ‘premier’ Johnson va prometre que no succeiria durant la campanya a favor de sortir del club comunitari. Però aquests nous acords interrompen els subministraments i són denunciats pels unionistes com una frontera de facto entre Irlanda del Nord i la Gran Bretanya.

Per a Katy Hayward, experta en el Brexit de la Queen’s University Belfast, després de restar importància a aquest protocol sobre Irlanda del Nord abans que entrés en vigor l’1 de gener, Boris Johnson està pagant ara el preu. «Ha tingut conseqüències. Hi va haver una falta de preparació per part de les empreses per als nous controls, i una falta de preparació en el terreny a Irlanda del Nord de les implicacions», va dir a l’AFP.

La UE assenyala que el primer ministre britànic era molt conscient d’aquestes conseqüències i que correspon al govern britànic resoldre els problemes. Mentre la UE insisteix que el protocol és aquí per quedar-se, la líder del govern local, Arlene Foster, del Partit Unionista Democràtic (DUP), demana que s’elimini.

¿Solució política?

Molts assenyalen amb el dit Boris Johnson, que va defensar una ruptura radical amb la UE –una posició avalada pel DUP–, fet que va deixar poc marge per al compromís després que assumís el seu càrrec a Downing Street el juliol del 2019.

En un debat d’urgència celebrat dijous a l’Assemblea d’Irlanda del Nord, la ministra de Justícia nord-irlandesa, la centrista Naomi Long, va denunciar les promeses incomplertes del govern britànic.

Notícies relacionades

Per part dels unionistes, el tracte diferenciat d’Irlanda del Nord dins del Regne Unit està alimentant un sentiment de greuge, que se suma a les tensions existents.

El portaveu de la Comissió Europea, Daniel Ferrie, va afirmar per la seva banda que la UE està «disposada a trobar solucions ràpides i pragmàtiques», però va remarcar que les dues parts han de respectar el protocol.