Rússia carrega contra Zoom per prohibir la seva venda als governs exsoviètics

  • El Kremlin critica la decisió de la plataforma de videoconferències de limitar l’accés al sector públic

  • Els experts assenyalen que la limitació de Zoom podria deure’s a les sancions imposades per Washington

Rússia carrega contra Zoom per prohibir la seva venda als governs exsoviètics
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Rússia i els governs d’altres repúbliques exsoviètiques es quedaran sense poder utilitzar Zoom. La plataforma nord-americana de videoconferències ha retirat al seu distribuïdor rus el dret a vendre el seu programari a organismes governamentals, empreses parcialment estatals i entitats públiques, una decisió que ha irritat el Kremlin.

«Hem de passar a les alternatives. N’hi ha. Els nostres operadors de plataformes similars hauran d’aplicar-se i presentar opcions que complementin els seus serveis», va lamentar el portaveu del govern rus, Dmitri Peskov, que va assenyalar la seva «pena i incomprensió».

Altres veus del Kremlin han sigut més directes en les seves crítiques a Zoom. «Si Zoom pren aquesta decisió (...) llavors és possible bloquejar el seu servei al territori del nostre país com a mesura recíproca i simètrica», va advertir Alexandre Bachkine, membre del Consell de la Federació, cambra alta del Parlament.

L’ús de Zoom s’ha disparat a tot el món arran de la pandèmia de Covid-19, una cosa que també ha succeït a Rússia. Zoom suposa fins a un 25% del mercat de plataformes de videotrucades al país, amb una forta implantació en el sistema educatiu.

Sancions contra Moscou

Notícies relacionades

La informació, avançada pel diari econòmic rus ‘Kommersant’, ha sigut confirmada aquest dimecres per Andrei Petrenko, director de RightConf, la distribuïdora de Zoom a Rússia. Petrenko ha matisat que la prohibició va entrar en vigor el 31 de març i que no afectarà els contractes existents de Zoom amb entitats públiques de l’entorn postsoviètic. «No descarto que l’empresa fabriqui un producte independent per al sector públic», ha afegit. Moscou estaria treballant en alternatives per a l’any que ve.

Segons diversos experts citats per la premsa russa, la decisió de la plataforma de limitar els seus negocis a Rússia podria deure’s al fet que, en cas de no fer-ho, podria veure’s afectada per les noves sancions econòmiques que l’administració presidencial de Joe Biden ha interposat contra Moscou per l’ús d’«armes químiques o biològiques» contra els seus dissidents.