Crisi sanitària global

L’ús d’un certificat de coronavirus desencadena la polèmica al Regne Unit

  • El suggeriment del ‘passaport de vacunació’ per entrar a pubs i teatres enerva el sector

  • Els detractors al·leguen que és una mesura «discriminatòria»

  • Singapur acceptarà el nou passi electrònic de l’Associació Internacional de Transport Aeri a partir del pròxim mes per entrar al país

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Control, llibertat, discriminació tornen a estar en el debat britànic en el moment de dissenyar el retorn a una certa normalitat. El Govern estudia la introducció d’un certificat de Covid, que garanteixi la immunitat del portador. Els primers assajos del passi electrònic comencen la setmana vinent, però la idea està trobant una forta resistència entre la classe política i alguns sectors empresarials.

El simple suggeriment que tal certificat es pugui exigir per entrar a pubs, teatres, discoteques o esdeveniments massius, com partits de futbol, ha encès una polèmica sobre igualtat, llibertats públiques i la necessitat d’evitar una nova onada de coronavirus. Un passi així «crearia una miserable distòpia de Checkpoint Britain», ha arribat a dir el diputat conservador Steve Baker, comparant el nou sistema amb el famós lloc del control (Checkpoint Charlie) al mur de Berlín. «És completament incompatible amb la llibertat», afirma.

 

Tornar a la normalitat

Desenes de conservadors s’oposen com Baker a l’anomenat «passaport de vacunació» per a ús intern i viatges internacionals. Reclamen que el projecte se sotmeti a votació al Parlament. La direcció laborista no ha decidit clarament encara la seva posició, però molts dels seus parlamentaris s’hi oposaran per considerar els plans «discriminatoris». Boris Johnson va reconèixer aquesta setmana que els certificats plantegen «qüestions ètiques i pràctiques». El primer ministre no va voler especificar en quines circumstàncies serien exigibles, però va advertir que «pot jugar un important paper, tant domèsticament com internacionalment, per permetre a la gent tornar a una cosa semblant a la normalitat». En l’aplicació constaria la vacunació, la immunitat en els sis mesos previs i les proves negatives realitzades el dia previ. Nicola Sturgeon, a Escòcia, està considerant plans similars.

 Bars i clubs nocturns estan entre els sectors que s’hi oposen més taxativament. «No és pràctic, ni just», assenyalen des de Rekon UK, que gestiona 42 locals. La proposta per a Simon Emny, del grup Fuller, Smith & Turner amb gairebé 400 pubs, «va en contra de l’esperit d’una public house, que és el de ser un lloc obert a tothom». En un editorial, The Financial Times defensa, en canvi, el passi com a via per a la reobertura de la societat i l’economia i per protegir el país dels riscos de noves soques.

 El passi a vols internacionals

El dilema no és només britànic. El certificat de Covid serà indispensable per a futurs viatges internacionals. Singapur acceptarà a partir del pròxim mes el passi electrònic al mòbil, posat a punt per l’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA). Els passatgers podran viatjar i entrar lliurement al país asiàtic amb només mostrar l’aplicació, cosa que evitarà revisions i retards als aeroports. Singapur serà un dels primers a utilitzar el passi de la IATA, però més de 20 línies aèries, incloses Emirats, Qatar Airways i Malaysia Airlines, l’estan assajant, a l’espera de l’aprovació de més governs al món.

Notícies relacionades