El Brasil té més de 4.000 morts per Covid-19 en un sol dia

• El gegant sud-americà s’acosta a les 400.000 defuncions des que va començar la pandèmia

• Bolsonaro va tornar a ironitzar sobre les conseqüències de la crisi sanitària

El Brasil té més de 4.000 morts per Covid-19 en un sol dia
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«El cementiri del món», va dir el diari paulista ‘Folha’ després que el Brasil registrés en un sol dia 4.211 morts per Covid-19. Tres setmanes enrere la mitjana de morts diàries havia sigut superior als 2.000. Fa 12 dies es va creuar la barrera dels 3.000. Però la pandèmia no ha deixat de fer estralls. La quantitat d’òbits és de 337.400 i, a aquest ritme, s’espera que aviat es perfori la barrera de les 400.000 víctimes fatals. Només els Estats Units tenen números pitjors. Els infectats fins ara són 13,1 milions. Fins al moment, 20 milions de ciutadans han rebut la primera dosi d’una vacuna.

El comunicat mèdic d’aquest dimarts va aprofundir la sensació que el Govern d’ultradreta està lluny de controlar la situació sanitària. Quatre mil morts, van recordar els mitjans de premsa, equivalen gairebé a les pèrdues del Paraguai. L’avenç del coronavirus en aquest veí país posat contra les cordes el president Mario Abdo Benítez. En diverses manifestacions de carrer s’ha demanat la seva dimissió.

Des del Ministeri de Salut van cridar, no obstant, a la calma, assenyalant que les morts d’aquest dimarts poden estar associades al comportament social per Setmana Santa i a retards en les notificacions de diferents ciutats.

La reacció de Bolsonaro

El president, Jair Bolsonaro, va mirar una altra vegada de restar dramatisme a l’onada de defuncions. El capità retirat va tornar a criticar els estats que restringeixen la circulació i provoquen perjudicis en l’economia. Al seu torn, va considerar que les conseqüències de «quedar-se a casa» són també greus: els brasilers es deprimeixen, augmenten de pes i creix la hipertensió entre els habitants. «Fins i tot a mi m’ha crescut una mica la panxa», va dir.

Notícies relacionades

Com acostuma a passar, Bolsonaro va rebre els seus seguidors a les portes del palau presidencial, a Brasília. Però aquesta vegada hi va haver un imprevist. Una dona va voler saber què opinava sobre la xifra rècord de morts. El capità retirat no li va fer cas. «La gent està perdent les feines, cap sindicat en diu res». Però la dona va tornar a la càrrega amb la mateixa pregunta, que Bolsonaro no va voler contestar. «Fins fa un any, un policia colpejava un bandit. Tota l’esquerra estava en contra seu...», va dir, i va deixar la frase en suspens per referir-se després a les crítiques que ha rebut des que va assumir el poder, el primer dia del 2019. Va recordar en aquest sentit que ha sigut considerat homòfob, racista i feixista. «¿Ara que soc? Ara soc el que mata molta gent. ¿Com s’anomena? Genocidi. Ara soc genocida», va dir irònicament. «¿De què no soc culpable aquí al Brasil?».

Bolsonaro va assegurar, no obstant, ser capaç de «resoldre el problema del virus en uns minuts». Les paraules del president no fan més que esquerdar la seva relació amb les forces de centre, que fins ara frenen les peticions de judici polític al Congrés per mal acompliment de les seves funcions contra la pandèmia.