Complex ball diplomàtic

El retorn a les converses indirectes entre els EUA i l’Iran arrenca amb bon peu

  • Washington i Teheran tornen a parlar, a través de mitjancers europeus, en una reunió a Viena per mirar de ressuscitar el pacte nuclear

El retorn a les converses indirectes entre els EUA i l’Iran arrenca amb bon peu
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

No s’asseuen a la mateixa taula, a la mateixa sala i ni tan sols al mateix hotel i la seva trobada a través de mitjancers europeus requereix malabarismes diplomàtics, però els Estats Units i l’Iran han fet aquest dimarts a Viena el primer pas pràctic en el complicat procés pel qual s’intenta ressuscitar l’acord multilateral del 2015 sobre el programa nuclear militar de Teheran, del qual Donald Trump va treure els EUA el 2018.

Delegacions dels dos països han participat, sense trobada directe entre ells, en la primera d’una sèrie de reunions de la Comissió Conjunta del JCPOA (les sigles en anglès del Pacte d’Acció Integral Conjunt). Aquestes converses, presidides per la Unió Europea i amb la participació també dels altres signants (Alemanya, França, Regne Unit, Xina i Rússia) han arrencat amb bon peu d’acord amb les declaracions de diversos diplomàtics.

Com a «constructives» les ha definit Abbas Araqchi, el viceministre d’Afers Exteriors que lidera la delegació iraniana a la capital austríaca, de la qual també formen part representants del Banc Central, del Ministeri de petroli i de la seva organització d’energia atòmica. I Mijail Ulianov, ambaixador de Moscou davant organitzacions internacionals a Viena, ha qualificat d’«exitosa» la primera jornada.

Ulianov ha detallat que dos grups de treball d’experts, un de centrat en l’aixecament de sancions i un altre en qüestions nuclears, han sortit de la cita amb l’encàrrec d’identificar mesures concretes que Washington i Teheran han d’adoptar per restaurar la plena implementació del JCPOA i han començat la seva feina «immediatament».

Un procés llarg i difícil

L’èxit definitiu de les converses no està ni de bon tros assegurat, el diàleg es presenta llarg i complicat i la possibilitat d’entaular-lo directament encara és remota, però el capítol aquest dimarts a Viena, amb diplomàtics movent-se en shuttles entre l’hotel Grand i l’Imperial, almenys representa el final del bloqueig que s’havia instaurat entre Washington i Teheran després de l’abandonament de Trump del pacte i la reimposició de dures sancions, a les quals l’Iran va replicar vulnerant els termes, limitis i condicions que li imposava l’acord multilateral.

«Esperem que hi hagi parts difícils, que sigui un procés llarg, però continuem creient que una via diplomàtica és l’adequada i que té beneficis per a totes les parts», ha dit aquest dimarts Jen Psaki, secretària de premsa de la Casa Blanca de Joe Biden.

Jen PsakiJoe Biden.El primer gran escull

El primer gran escull que es planteja en aquests primers moments és l’exigència de l’Iran que Washington aixequi totes les sancions per començar a fer els seus propis passos per reajustar-se als termes de l’acord, una condició que rebutja l’Administració Biden, que descarta realitzar «gestos unilaterals» i exigeix a Teheran tornar a l’estricte compliment del pacte.

Robert Malley, l’enviat especial dels EUA, que ja va ajudar a negociar l’acord original quan formava part del Consell de Seguretat Nacional de Barack Obama, ha recordat en una entrevista amb la ràdio publica nord-americana que els iranians «cada dia incompleixen més» les seves obligacions, i ha remarcat en concret l’augment del seu urani enriquit, l’experimentació amb centrífugs més avançats dels que li permetia utilitzar el pacte i les restriccions imposades a l’accés dels observadors de l’Organització Internacional d’Energia Atòmica.

Notícies relacionades

Segons Araghchi, el negociador iranià, aquest dimarts han rebutjat a la reunió una proposta nord-americana concreta que ha qualificat de «ridícula» per la qual s’haurien descongelat per als iranians l’accés a 1.000 milions de dòlars de beneficis petrolífers a què actualment no tenen accés per sancions a canvi que suspengués la seva producció d’urani enriquit 20%.

El ball diplomàtic, en qualsevol cas, continua i la pròxima reunió es farà divendres.