Xile posterga les eleccions constituents per l’avenç de la Covid-19

Xile posterga les eleccions constituents per l’avenç de la Covid-19
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’exitosa campanya de vacunació no ha arribat a Xile per frenar el creixement dels contagis ni garantir les condicions que permetin portar a terme l’esperada elecció dels constituents que han de redactar una nova Carta Magna. Apressat per les circumstàncies, el president Sebastián Piñera va demanar ajornar el procés electoral previst per a l’11 d’abril que, a més, incloïa la renovació de les autoritats regionals i municipals. La Cambra de Diputats va aprovar aquest dimecres el projecte de llei que trasllada als dies 15 i 16 de maig la data dels comicis. S’espera que el Senat faci el mateix en les pròximes hores.

Els diputats van complaure la comanda presidencial, però van exigir al Govern de dretes implementar mesures més estrictes enmig de la pandèmia, així com un paquet de noves ajudes socials per als afectats per la pèrdua de l’ocupació.

Xile s’ha convertit en un cas paradoxal. Gairebé el 40% d’una població pròxima als 19 milions ha rebut la primera dosi de la vacuna anti-Covid. Aquesta xifra només ha sigut superada per Israel i els Emirats Àrabs Units. L’alta taxa d’immunització no ha frenat l’onada d’infeccions. Fins ara el país sud-americà ha superat els 23.000 morts. Els casos positius també van perforar la barrera del milió. La mitjana de les infeccions de l’última setmana va ser de 7.000. Es van comptabilitzar, a més, 733 òbits durant aquells dies. Van saltar les alarmes.

Davant l’evidència que la situació podia empitjorar, es va prendre la decisió de suspendre una elecció que, segons les enquestes, no afavoreix gens ni mica les intencions dels sectors conservadors de preservar part de la matriu de l’actual Constitució que es va redactar durant l’última dictadura militar (1973-83).

Allau de crítiques

El Govern, que aquest dimecres va rebre 360.000 noves dosis de vacunes Pfizer-BioNTech, analitza noves restriccions als desplaçaments en els grans centres urbans. «Prendrem mesures, hem de posar-nos més estrictes», va reconèixer el ministre de Salut, Enrique París.

El Palau de la Moneda va sortir al pas de les crítiques formulades per ‘The Washington Post’ i ‘The New York Times’ a aquesta cartera per haver instal·lat una «falsa sensació de seguretat» que «va eclipsar» la campanya de vacunació. El secretari General de Govern, Jaime Bellolio, va negar que Piñera i el seu equip haguessin sigut «exitistes».

Notícies relacionades

«El castell de cartes s’esfondra una altra vegada: el caos de la segona onada de Covid que desespera el Govern», va assenyalar no obstant la revista ‘The Clinic’. «Mentre l’opinió pública apunta a les mesures sanitàries preses abans que explotés una voraç segona onada a Xile, a La Moneda arronsen les espatlles i només intenten defensar la seva estratègia implementada». El que ha passat al març ha sigut, per ‘The Clinic', una «crònica anunciada» dels problemes que s’acostaven. Des del febrer passat, el Col·legi Mèdic va alertar sobre la necessitat de prendre mesures més dures per evitar l’expansió del virus. «La desesperació va començar a filtrar els ànims de les autoritats».

En aquest context, el Govern contempla vacunar 9,3 milions de persones amb una dosi i 7,3 milions de persones, els majors de 50 anys, amb dues dosis, abans de la realització de les eleccions. Només la immunització podrà assegurar que la votació del maig sigui segura i participativa.

Temes:

Xile