Multes de 5.000 euros

Clatellada al Govern belga per les restriccions anti-Covid

  • El Tribunal de Primera Instància de Brussel·les condemna l’Estat belga i dona la raó a la Lliga de Drets Humans

  • Si no retira les mesures o les enquadra en una llei, Bèlgica s’enfronta a una multa diària de 5.000 euros per dia de retard

Clatellada al Govern belga per les restriccions anti-Covid
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Tribunal de Primera Instància de Brussel·les ha ordenat aquest dimecres a l’Estat belga que retiri en un termini màxim de 30 dies totes les mesures restrictives excepcionals adoptades en el marc de la lluita contra la pandèmia de Covid-19 o que les enquadri dins d’una llei. En cas de no respectar la decisió i el termini, l’Estat s’enfronta a una multa diària de 5.000 euros per cada dia de retard.

El pronunciament es produeix arran de la demanda introduïda per la Lliga de Drets Humans i el seu equivalent flamenc Liga voor Mensenrechten a l’inici de la pandèmia amb l’objectiu de determinar si les restriccions posades en marxa per les autoritats belgues per limitar la propagació del coronavirus respectaven o no la legislació. Les dues organitzacions parteixen de la base que els decrets ministerials que validen les mesures restrictives són «il·legals» i que van ser adoptades sense «un marc legal i constitucional» adequat.

Un argument que els jutges del Tribunal de Primera Instància han donat aquest dimecres per bo. «El tribunal aplica l’article 159 de la Constitució, que anuncia que les corts i els tribunals només aplicaran els reglaments si són conformes a la llei. El Tribunal constata una il·legalitat aparent i convida l’Estat belga a posar-hi remei en 30 dies», assenyala la cort en un comunicat recollit per diversos mitjans belgues.

Mesures a força de decrets

Notícies relacionades

La sentència apunta concretament contra el decret del Ministeri de l’Interior del 28 d’octubre i els decrets posteriors que s’emparen en una llei del 2007 sobre la societat civil que no va ser creada per gestionar una situació de pandèmia com l’actual. «Estem contentes amb la decisió. És un dia important per a l’Estat de dret i la democràcia i estem contentes de veure que el tribunal ha constatat la il·legalitat de les mesures tenint en compte que la llei del 2007 no va ser feta per gestionar una pandèmia i menys durant un any», han valorat les dues advocades que representen les dues associacions, Audrey Lackner i Audrey Despontin.

Totes dues consideren que, vistes les restriccions a les llibertats fonamentals, és «indispensable» que el Parlament adopti una llei sobre la pandèmia. «Si pot fer restriccions als drets i llibertats, vista la importància dels desafiaments i la necessitat de protegir el dret a la vida i la salut dels individus, han de ser justes i proporcionades», han recordat. Precisament, el Parlament federal obre aquest dimecres el debat sobre l’avantprojecte de llei de pandèmia.