Contra la Covid-19

Brussel·les confia que el fons de recuperació arribarà sense retards

  • La Comissió Europea espera que la ratificació de la norma que li permetrà emetre deute acabi a finals de juny malgrat el recurs davant el Constitucional alemany

  • Fins ara hi ha 16 Estats membres, inclòs Espanya, que han ratificat la decisió de recursos propis necessària per finançar el pla de 750.000 milions

Brussel·les confia que el fons de recuperació arribarà sense retards
1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Malgrat la decisió del Tribunal Constitucional d’Alemanya de paralitzar temporalment divendres passat el procés de ratificació de la «decisió de recursos propis», la norma clau que ha de permetre a la Comissió Europea acudir als mercats de deute a la recerca de finançament amb què alimentar el pla de recuperació de 750.000 milions d’euros, Brussel·les encara confia que el procés podrà culminar a finals de juny i que no hi haurà retards que impedeixin l’arribada dels fons a partir del mes de juliol.

«El Constitucional alemany no ha posat en qüestió la validesa de la decisió sobre recursos propis. La CE està convençuda que el Tribunal Constitucional alemany decidirà ràpidament el cas de les mesures cautelars. L’objectiu de la Unió Europea és garantir que el procés d’aprovació es completi en tots els Estats membres per a finals del segon semestre», ha explicat el portaveu de pressupostos, Balazs Ujvari.

Fre alemany

Notícies relacionades

La valoració respon a la gerra d’aigua freda de divendres passat, quan l’alt tribunal amb seu a Karlsruhe va ordenar al president alemany, Frank-Walter Steinmeier, no firmar la legislació prèviament aprovada pel parlament fins a resoldre el recurs d’un grup de ciutadans que s’oposen que la UE s’endeuti per finançar el nou fons i que s’han afegit a la ultradreta. «La CE està convençuda que la legalitat de la decisió sobre recursos propis està en ordre. És crucial que la decisió de recursos propis sigui aprovada amb rapidesa per tots els Estats membres. En particular vistos els desafiaments de la pandèmia de Covid-19», ha recordat el portaveu.

I és que, sense decisió sobre recursos propis, que ha de ser ratificada per tots i cada un dels Vint-i-set, l’Executiu comunitari no podrà acudir als mercats i mentre no ho faci no hi haurà fons per finançar el pla de recuperació. D’aquí la importància de completar al més aviat possible un procediment que fins ara han culminat 16 dels 27 Estats membres: Bulgària, República Txeca, Espanya, França, Bèlgica, Dinamarca, Croàcia, Itàlia, Xipre, Portugal, Malta, Eslovènia, Grècia, Letònia i Suècia. «Encara no hem arribat al final del primer trimestre i 16 Estats membres ja han ratificat, així que ens en queden 11», ha precisat Ujvari.