Abusos sexuals a l’Església

L’Església catòlica francesa promet una «contribució financera» per a les víctimes de pedofília

  • La «contribució» consistirà en «una retribució fixa» i serà finançada per un «fons de dotació ad hoc»

  • Des dels anys 50, almenys 10.000 persones haurien sigut víctimes de pedofília al si de l’Església catòlica a França

El Papa llegeix una oració a l’inici de la cimera de cardenals per abordar els casos de pederàstia, el novembre del 2010 al Vaticà.

El Papa llegeix una oració a l’inici de la cimera de cardenals per abordar els casos de pederàstia, el novembre del 2010 al Vaticà. / TONY GENTILE (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

La Conferència Episcopal Francesa (CEF) va aprovar divendres una resolució inèdita contra la pedofília. «L’Església vol assumir la seva responsabilitat davant la societat demanant perdó per aquests delictes i errors», per això la congregació francesa atribuirà una «contribució financera» a les víctimes d’aquests abusos.

La contribució consistirà en «una retribució fixa» i serà finançada per un «fons de dotació ad hoc». «Un organisme independent d’assistència» s’encarregarà «d’examinar les demandes i de decidir les atribucions dins dels límits de la capacitat del fons», explica la CEF. 

«No es tracta d’una indemnització ni d’una reparació», va assenyalar aquest divendres Eric de Moulins-Beaufort, president de la Conferència Episcopal de França, sinó d’un reconeixement per part dels bisbes de la seva responsabilitat «‘vis a vis’ del passat, el present i el futur», com va recalcar Olivier Leborgne, vicepresident de la CEF.

«10.000 víctimes» en els últims 70 anys

Notícies relacionades

A aquesta mesura se sumen deu resolucions més, algunes a favor de la lluita contra la pederàstia al si de l’Església. Per exemple, l’Assemblea Plenària, integrada per uns 120 bisbes, va validar la proposta del Vaticà de crear una «jornada d’oració» anual en memòria de les víctimes, triant com a data el «tercer divendres de Quaresma». La «instal·lació d’un lloc de record» en homenatge a les víctimes, «si és possible al santuari de Lourdes», apareix entre els futurs temes que es tractaran. Igual que la creació d’un «equip nacional d’escolta» i d’un «tribunal penal canònic nacional interdiocesà».

Amb aquests anuncis, la Conferència Episcopal Francesa s’avança a la Comissió Independent sobre Abusos Sexuals a l’Església (CIES), creada a petició de l’episcopat i encarregada d’aclarir els casos de pedofília des dels anys 50, el seu informe haurà de veure la llum d’aquí a sis mesos. Segons les estimacions de Jean-Marc Sauvé, president de la CIES, el nombre de víctimes de pedofília al si de l’Església catòlica a França ascendiria a «almenys 10.000» en els últims 70 anys.