Crisi sanitària global

El Regne Unit estudia demanar carnet de vacunació per entrar als pubs

La mesura ha obert una agra polèmica i hi ha diputats que consideren que no és compatible amb «una societat lliure»

Una pinta de cervesa en un ’pub’ de Liverpool, al novembre.

Una pinta de cervesa en un ’pub’ de Liverpool, al novembre. / REUTERS / PHIL NOBEL

1
Es llegeix en minuts

El Govern britànic valora la possibilitat que els pubs britànics puguin exigir als clients un certificat de vacunació per poder entrar al local, segons ha admès el primer ministre, Boris Johnson, davant una comissió parlamentària. La BBC informa aquest dijous que una font del Govern va admetre que també s’està estudiant l’opció de permetre als ciutadans mostrar un resultat negatiu d’un test de Covid per poder disfrutar d’aquests locals.

La possibilitat de recórrer a aquest tipus de documents es va plantejar dimecres durant una sessió mantinguda per l’anomenada comissió parlamentària d’enllaços, de la qual avui es fa ressò la premsa nacional, en un moment en què comencen a relaxar-se les mesures de restricció. Segons la BBC, en el transcurs d’aquesta reunió, el diputat tory Steve Baker va assenyalar que aquesta mesura era una «trampa espantosa» i penalitzava injustament aquells a qui es recomanava per algun motiu no vacunar-se.

La polèmica per la idea d’exigir als clients de pubs un certificat en què demostrin que ja han sigut vacunats va sorgir quan el també diputat conservador William Wragg va preguntar a Johnson si aquests documents eren «compatibles amb una societat lliure» com la britànica. En concret, es va preguntar sobre la possibilitat que «ciutadans normals vagin a un pub», a la qual cosa el premier va respondre que es tracta del tipus d’assumpte que potser hagi de resoldre l’amo de cada local «a nivell individual».

Queixes del sector

Notícies relacionades

Kate Nicholls, consellera delegada de l’organisme hoteler UKHospitality, va considerar que és «crucial que visitar el pub o altres llocs d’hostaleria no se sotmeti a un certificat de vacunació obligatori» i va opinar que la mesura que estudia el Govern és «simplement impracticable» i derivarà «gairebé segur en infraccions les normes d’igualtat».

D’altra banda, els diputats tenen previst votar avui dijous la nova legislació per contenir el coronavirus com a part del «full de ruta» detallat pel Govern per sortir del confinament.