Mentides a les xarxes socials

Diversos estats dels EUA demanen a Facebook i Twitter esborrar les notícies falses antivacunes

  • Les dues firmes ja actuen contra les mentides a les seves plataformes, però els fiscals ho veuen insuficient

Diversos estats dels EUA demanen a Facebook i Twitter esborrar les notícies falses antivacunes
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una coalició de fiscals generals de 12 estats dels EUA, tots ells demòcrates, va demanar aquest dimecres per carta als consellers delegats de Facebook i Twitter que facin més per eliminar les informacions falses sobre les vacunes contra la Covid-19 que circulen per internet. «Atès que els antivacunes utilitzen les seves plataformes, estan vostès en una posició única per prevenir la propagació d’informacions falses sobre les vacunes de coronavirus», van indicar els fiscals generals. Pels signants, aquestes informacions falses suposen «una amenaça directa» a la salut i benestar de milions de nord-americans i poden entorpir el camí cap a la reobertura i la recuperació econòmica.

Els polítics van apuntar a un estudi recent segons el qual els comptes antivacunes a Twitter, Facebook, Instagram (propietat de Facebook) i YouTube acumulen més de 59 milions de seguidors.

La carta es va publicar just hores abans que aquest dijous testifiquin davant un subcomitè de la Cambra de Representants dels EUA els consellers delegats de Twitter, Jack Dorsey, Facebook, Mark Zuckerberg, i Google, Sundar Pichai. Les intervencions dels tres directius tecnològics versaran precisament sobre el paper que les seves empreses exerceixen en la propagació d’informacions falses i extremisme polític.

Facebook es va comprometre a principis de febrer a censurar qualsevol informació falsa sobre la Covid-19 i les vacunes que els usuaris comparteixin en grups, pàgines o en els seus comptes personals, prohibint tot allò que hagi sigut desmentit per les autoritats sanitàries. Així, no estan permesos comentaris que posin en dubte l’efectivitat de les vacunes, que assegurin que aquestes són més perilloses que la malaltia per si mateix o que són tòxiques i causen autisme.

Notícies relacionades

Twitter, per la seva banda, també va anunciar a principis de març que marcaria amb etiquetes aquells missatges que considerés que contenen continguts enganyosos sobre la vacuna de la Covid-19 i, en cas que aquests fossin «molt nocius», els eliminaria directament.

Malgrat això, els fiscals generals consideren que cap de les dues empreses està fent prou i que la desinformació sobre les vacunes continua tenint massa presència a les xarxes socials.