Assaig militar

Corea del Nord enerva Tòquio amb el llançament de dos míssils balístics al Mar del Japó

  • Es tracta del primer llançament d’aquestes característiques que fa el Govern de Pyongyang en un any

  • Els assajos violen les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

Corea del Nord enerva Tòquio amb el llançament de dos míssils balístics al Mar del Japó
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Corea del Sud, el primer ministre japonès, Yoshihide Suga, i alts funcionaris nord-americans han confirmat que Corea del Nord ha llançat dijous dos míssils balístics al Mar del Japó. Aquestes proves han coincidit amb l’inici del relleu de la torxa olímpica al Japó i es produeixen menys d’una setmana després que provessin diversos míssils de creuer, segons informa Reuters. Els llançaments de míssils posen de manifest l’amenaça que suposa el programa d’armes il·lícites de Corea del Nord per als seus veïns i la comunitat internacional, segons ha declarat el comandament Indopacífic de l’Exèrcit dels Estats Units.

Ha sigut l’Exèrcit sud-coreà el que ha anunciat que es tractaria de míssils balístics de curt abast i que aquests han sigut llançats des de la ciutat de Hamju, a laprovincia oriental nord-coreana de Hamgyong del Sud, segons ha informat agència sud-coreana de notícies Yonhap. Seül ha fet un comunicat alertant que el nivell d’alerta és màxim i informant que estan treballant amb agències nord-americanes per recollir tota la informació possible.

El Govern de Corea del Sud ha expressat la seva «profunda preocupació» i ha convocat una reunió del Consell de Seguretat Nacional. En el marc d’aquesta crisi, el ministre de Relacions Exteriors sud-coreà, Chung Eui Yong, ha tingut una trobada dijous amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov. Aquest últim ha demanat que s’abandoni la cursa armamentística a la regió i ha demanat que no s’incrementi l’activitat militar. «Moscou i Seül continuen advocant per reprendre al més aviat possible el procés de negociacions entre les parts implicades per aconseguir una solució ferma al conjunt dels problemes regionals», ha indicat Lavrov.

Les resolucions del Consell de Seguretat

Per la seva banda, el Japó ha informat que els míssils haurien sigut llançats des del nord del país i que no han impactat en territori japonès, com recull la cadena de televisió NHK. El Govern nipó ha condemnat «fermament» els fets, considerats com una violació de les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Suga ha indicat que es tracta d’una «amenaça a la pau i la seguretat del Japó i la regió circumdant». El país ha intensificat l’alerta i el seu primer ministre ha convocat d’emergència el Consell de Seguretat Nacional per avaluar la situació i discutir mesures de resposta.

Notícies relacionades

Aquestes proves serien les primeres que fa el país de Kim Jong-Un amb míssils balístics des de fa gairebé un any i les primeres des que Joe Biden ocupa la presidència dels Estats Units. Els analistes han informat que aquestes proves no signifiquen que la diplomàcia de la desnuclearització estigui morta, però indiquen que Pyongyang està avançant, plantejant noves amenaces i augmentant el seu potencial poder de negociació si es reprenen les converses.

«Cada dia que passa sense un acord que intenti reduir els riscos que planteja l’arsenal nuclear i de míssils de Corea del Nord és un dia que es fa més gran i pitjor», ha explicat Vipin Narang, expert en assumptes nuclears de l’Institut Tecnològic de Massachusetts, als Estats Units. Narang ha insistit que les proves de míssils balístics de curt abast serien un «pas endavant» respecte a la prova de míssils de creuer del cap de setmana i permetrien a Corea del Nord millorar la seva tecnologia mentre que enviaria una resposta proporcionada als recents simulacres militars dels Estats Units i Corea del Sud.