Resposta a les maniobres militars

Corea del Nord amenaça els EUA de trencar el seu pacte militar amb el Sud

  • La germana de Kim Jong-un amenaça de reprendre les proves amb armament nuclear i l’administració Biden evita respondre-hi

zentauroepp53120924 22 03 2020 el l der de corea del norte  kim jong un  supervi200421134021

zentauroepp53120924 22 03 2020 el l der de corea del norte kim jong un supervi200421134021 / - KCNA dpa

1
Es llegeix en minuts

Tornen els gestos de tensió entre Corea del Nord, els Estats Units i Corea del Sud. Kim Yo-jong, la germana del líder nord-coreà Kim Jong-un, va amenaçar aquest dimarts de trencar el pacte militar amb els seus veïns i reprendre les proves amb armament nuclear.

A través d’un comunicat publicat pels mitjans de propaganda del règim, Pyongyang ha protestat per les maniobres bèl·liques de Seül i Washington, maniobres regulars de primavera –uns exercicis de llocs de comandament (CPX) basats principalment en simulacions computeritzades– que van iniciar la setmana passada Corea del Sud i els EUA, i principalment va protestar per l’actitud de Seül.

El règim nord-coreà va advertir a Corea del Sud de prendre mesures «tals com la ruptura del pacte militar intercoreà», important acord firmat el 2018 per Kim Jong-un i el president del sud, Moon Jae-in, per reduir accions i actius militars entorn de la frontera per rebaixar la tensió a la Península.

Al seu torn, Kim va aprofitar el missatge destinat a Seül per donar «un consell breu a la nova Administració dels EUA»: «Si el seu desig és disfrutar d’un somni agradable durant els pròxims quatre anys, seria prudent no generar un problema que els faci perdre el son», va escriure la germana del líder en clara al·lusió al reinici de les proves d’armes de destrucció massiva a què el règim ja es va referir al gener.

Silenci de Washington

El Govern nord-americà va evitar aquest dimarts respondre a la provocació armamentística de Corea del Nord, que ha insinuat que trencarà el seu pacte militar amb Corea del Sud i ha amenaçat l’Administració de Joe Biden de reprendre les seves proves d’armaments coincidint amb la visita a la regió dels seus secretaris d’Estat i de Defensa.

Notícies relacionades

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va refusar fer comentaris i va assenyalar que el Govern se centra ara a coordinar-se amb els seus aliats en diverses qüestions, inclosa la de la seguretat.

I sempre amb l’objectiu que imperi «la diplomàcia i la desnuclearització», va afegir Psaki en declaracions a la premsa que viatjava amb Biden a la seva gira per explicar l’últim rescat econòmic.