Assaig militar

Corea del Nord llança els primers míssils de l’‘era Biden’

  • Els EUA resten importància a l’assaig al tractar-se de coets de curt abast, no balístics, no prohibits per les resolucions de l’ONU

  • Pyongyang va amenaçar la setmana passada amb aquest tipus d’accions si Washington i Seül no suspenien les tradicionals maniobres militars de primavera

Corea del Nord llança els primers míssils de l’‘era Biden’
2
Es llegeix en minuts

En el primer desafiament al Govern del president dels EUA, Joe Biden, Corea del Nord va llançar el cap de setmana passat passat diversos míssils de curt abast. Washington ha restat importància a l’assaig militar, malgrat que diversos mitjans de comunicació nord-americans han qualificat l’acció de «provocació». Corea del Sud, per la seva banda, ha assegurat que va detectar el llançament de «dos míssils de creuer, no míssils balístics».

«El sistema [que van utilitzar] no està cobert per les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU», i entra dins de les activitats militars «normals» que sol realitzar Corea del Nord, ha afirmat un alt funcionari nord-americà, que ha demanat l’anonimat. «No creiem que estigui en el nostre interès donar importància a això», ha afegit el funcionari durant una roda de premsa telefònica.

Corea del Nord va amenaçar la setmana passada de reprendre els seus assajos armamentístics si Corea del Sud i els Estats Units no suspenien les tradicionals maniobres de primavera, una advertència que acostuma a fer cada vegada que es fan. El funcionari ha recordat que els nord-coreans «tenen un menú familiar de provocacions quan volen enviar un missatge a un Govern dels Estats Units», però ha remarcat que l’opció que han utilitzat aquesta vegada està «en l’extrem menor d’aquest espectre» pel que fa a la preocupació que genera.

La font ha avançat que el Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca està «en les etapes finals» de la revisió sobre l’estratègia nord-americana cap a Corea del Nord que va encarregar Biden quan va arribar al poder al gener. Per això, l’assessor de seguretat nacional de Biden, Jake Sullivan, rebrà a finals de la setmana que ve a Washington els seus homòlegs del Japó i Corea del Sud per conversar durant un dia sencer sobre la relació amb Pyongyang, ha explicat el funcionari.

Màxim nivell

La font no ha identificat els funcionaris que viatjaran a Washington, però s’espera que es tracti de Shotaro Yachi, que lidera el Consell de Seguretat Nacional nipó, i de Suh Hooh, assessor de Seguretat Nacional de la Presidència sud-coreana.

Notícies relacionades

Serà una de les reunions de màxim nivell a Washington des que Biden va arribar al poder, i té com a objectiu «posar-los al dia sobre les conclusions» a què ha arribat la Casa Blanca de com ha d’encarar la relació amb l’hermètic país asiàtic. «Volem assenyalar clarament que estem preparats per continuar relacionant-nos amb Corea del Nord», ha indicat el funcionari.

El diàleg entre els Estats Units i Corea del Nord fa més d’un any que està suspès, després de tres cimeres entre l’expresident Donald Trump i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, que no van comportar cap acord sobre el procés de desnuclearització. La Casa Blanca va revelar aquest mes que ha intentat contactar amb Corea del Nord per alguns canals, però que no ha rebut resposta.