Tensió diplomàtica

Biden: «La Xina no es convertirà en el líder mundial mentre jo sigui president»

  • En la seva primera roda de premsa, el president dels EUA respon a la crisi a la frontera o els intents republicans per restringir el vot

  • El demòcrata confirma la seva intenció de presentar-se a la reelecció d’aquí a quatre anys

  • La seva Administració aspira a vacunar 200 milions de nord-americans abans que es compleixin 100 dies de la seva arribada al poder

Biden: «La Xina no es convertirà en el líder mundial mentre jo sigui president»
3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Dos mesos i cinc dies després del començament de la seva presidència, Joe Biden va oferir dijous la primera roda de premsa del seu mandat, un estira-i-arronsa amb la premsa que va servir per donar oficialment per acabada la lluna de mel en què ha viscut des que va aterrar a la Casa Blanca. Després dels seus èxits inicials amb la campanya de vacunació i l’aprovació d’un massiu paquet d’estímul, el demòcrata ha vist com els imprevistos s’acumulaven sobre la seva taula, des de la crisi migratòria a la frontera a la violència armada, per no parlar de la represa dels assajos amb míssils nord-coreans o la tempestuosa arrencada de la relació amb la Xina. Aquest país desafia com cap altre la posició hegemònica dels Estats Units al món, una posició que Biden es va comprometre a mantenir.

«La Xina no es convertirà en el líder mundial mentre jo sigui president», va afirmar el demòcrata després de remarcar que pretén augmentar la inversió pública en investigació, ciència i infraestructures per contrarestar l’ascens xinès i preservar el lideratge nord-americà al món. Biden va explicar que, en la primera conversa que va mantenir amb Xi Jingpin el mes passat, li va dir que els EUA «no busquen la confrontació» malgrat que sap que hi haurà «una competència ferotge». I es va comprometre a continuar denunciant públicament les violacions xineses dels drets humans, així com a treballar amb altres democràcies per obligar Pequín a retre comptes quan infringeix les normes internacionals.

Com ha afirmat en altres ocasions, va explicar que la gran pugna geopolítica d’aquest segle es lliura entre les democràcies i les autocràcies com la xinesa i la russa. «Això és el que està en joc. Hem de demostrar que la democràcia funciona». I en aquest sentit els desafiaments a què fa front a casa són monumentals. Començant per les més de 250 lleis introduïdes pels republicans en 43 estats per restringir el vot. Biden les va comparar amb les lleis Jim Crow, que durant dècades van servir per restringir els drets dels afroamericans i institucionalitzar la segregació racial. «El que em preocupa és com d’antiamericanes són aquestes iniciatives. És realment malaltís», va dir després de mostrar la seva disposició a combatre-les des de l’àmbit federal.

Reforma del filibusterisme

Per aconseguir-ho i fer que el Congrés protegeixi el dret al vot hauria d’eliminar, molt probablement, el filibusterisme, la maniobra legislativa que obliga a aprovar moltes lleis al Senat amb una majoria qualificada de 60 vots, nou més dels que tenen els demòcrates. Biden va reiterar que preferiria reformar el filibusterisme, que va definir com una relíquia dels anys de Jim Crow, a eliminar-lo completament. Però també va remarcar que si la maniobra acaba provocant un complet bloqueig legislatiu anirà «més enllà».

Notícies relacionades

La roda de premsa es va allargar durant prop d’una hora, en què Biden va atendre més d’una vintena de preguntes. Va deixar uns quants titulars, com la seva intenció de presentar-se a la reelecció d’aquí a quatre anys, quan en tindria gairebé 82. O el nou objectiu de la seva Administració a la campanya de vacunació: arribar als 200 milions de vacunats quan es compleixin els 100 primers dies del seu mandat. La seva aspiració inicial d’arribar als 100 milions la va complir en només 59 dies.

Frontera desbordada

Potser el problema més gran que té en aquests moments sobre la taula és la situació a la frontera. L’arribada d’immigrants s’ha triplicat respecte al febrer de l’any passat i particularment els centres d’acolliment per a menors estan completament desbordats. Un d’aquests, a Texas, ha superat la seva capacitat en un 1.500%. «Traurem ràpidament un miler de nens. És totalment inacceptable», va dir Biden. El president va demanar temps per solucionar la situació, que va atribuir en gran manera a les polítiques de Donald Trump per desmantellar els centres d’acolliment per a menors. També va insistir que la majoria dels adults que arriben estan sent immediatament deportats, una política diferent a l’aplicada amb els nens. La seva Administració, va dir, treballa per recol·locar-los amb els seus parents als EUA.