Després de sis dies d’inundacions

Austràlia continua l’evacuació per les inundacions, que provoquen un mort

  • En una setmana han caigut dos terços de la mitjana anual de pluges a l’est del país

Austràlia continua l’evacuació per les inundacions, que provoquen un mort
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els serveis d’emergència d’Austràlia van continuar aquest dimecres amb les evacuacions a l’est del país davant el perill de més inundacions pel desbordament de rius, malgrat que les ja han amainat les pluges que van caure des de dijous passat, en una jornada en què es va reportar la primera defunció.

Després de sis dies d’inundacions, les pitjors en diverses dècades a l’estat de Nova Gal·les del Sud, moltes zones situades als voltants dels rius i en terrenys que es poden negar estan en risc, com és el cas de la localitat de Moree, a 648 quilòmetres al nord-oest de Sydney, i el centre de les preocupacions aquest dimecres.

Les autoritats australianes han ordenat l’evacuació de les zones que es poden negar a la localitat de Moree, ja que s’espera que el riu Mehi arribi al seu màxim nivell a la nit, a més d’emetre altres alertes d’inundacions en zones com les del riu Hawkesbury, al nord-oest de la ciutat.

Poc després del migdia, la Policia de Nova Gal·les del Sud va informar en un comunicat de la troballa d’un cos dins d’un vehicle submergit per les inundacions a la localitat de Glenorie, al nord-oest de Sydney, una de les més colpejades pel desastre natural.

Aquesta catàstrofe meteorològica, que ha provocat la caiguda de dos terços de la mitjana anual de pluges en una setmana a l’est d’Austràlia, va obligar els serveis d’emergència a evacuar en les últimes 24 hores unes 6.000 persones, va dir la cap del Govern de l’estat de Nova Gal·les del Sud, Gladys Berejiklian. «Però hem de tenir en compte que milers i milers de persones continuen amb avisos d’evacuació, que els rius continuaran creixent, que les conques continuaran experimentant cabals d’aigua no vistos en 50 anys i en alguns llocs en 100 anys», va assegurar Berejiklian als periodistes a Sydney.

Avui s’espera una jornada assolellada a l’àrea, amb uns 30 graus de temperatura a Sydney, la ciutat més gran del país i capital de Nova Gal·les del Sud, però els rius d’aquest estat encara continuen sent traïdors pels desbordaments i les inundacions que han desplaçat més de 24.000 persones des de l’inici d’aquest desastre climàtic.

Notícies relacionades

Mentre es fan aquesta jornada les evacuacions i el reabastament de provisions per a les comunitats que continuen aïllades per les pluges, en altres llocs afectats per les inundacions comencen les tasques de neteja i l’avaluació dels danys. Per a les tasques de neteja, el Govern australià va anunciar que desplegarà uns 300 soldats a les àrees afectades per les inundacions, així com tres helicòpters addicionals que s’uniran a dos aparells més que ja estan al terreny ajudant els serveis d’emergència.

El Govern de Singapur també va oferir dos helicòpters Chinooks per a aquestes tasques, segons va anunciar aquest dimecres el ministre australià de Gestió d’Emergències, David Littleproud, mentre que el primer ministre australià, Scott Morrison, va fer una inspecció aèria de les zones impactades. D’altra banda, la zona meridional de l’estat nord-oriental de Queensland, fronterer amb Nova Gal·les del Sud, també està a mercè de la crescuda dels rius per les pluges torrencials, mentre que el mal temps colpeja l’extrem sud-est d’Austràlia, incloent-hi l’est de l’illa de Tasmània.