Canvi climàtic

Austràlia s’enfronta a les pitjors inundacions en 60 anys

  • Hi ha deu milions de persones sota alerta meteorològica per les intenses precipitacions

  • La situació contrasta amb els greus incendis que va viure el país fa ara un any

2
Es llegeix en minuts

El Govern australià ha ordenat l’evacuació dilluns de milers de persones que viuen als suburbis de Sydney. Xifra que se suma als més 18.000 ciutadans que ja havien sigut evacuats a Nou Gal·les del Sud. Les preses i els rius s’han vist desbordats després de diversos dies de pluges torrencials. Tempestes que es preveu que s’allarguin un parell de jornades més. Des de l’Oficina de Meteorologia d’Austràlia s’ha pronosticat «un augment de les precipitacions, vents forts, onades nocives i marees anormalment altes» a Nou Gal·les del Sud per a dimarts. «Esperem que aquestes fortes pluges caiguin en zones on no hagin caigut tantes precipitacions en els últims dies», indicava una de les responsables de meteorologia a Austràlia, Jane Golding.

«Es tracta d’una situació que està evolucionant i que és extremadament perillosa», va dir el primer ministre, Scott Morrison, al Parlament. És per això que el Govern del país ha desplegat l’Exèrcit per accelerar els processos de recerca i rescat de persones a les zones més afectades, segons informa la BBC. Les autoritats ja han realitzat 15.000 evacuacions a la costa central del nord i 3.000 més a Sydney. «A tota Nou Gal·les del Sud, 1.400 socorristes han portat a terme més de 700 rescats per inundacions i han respost a més de 7.500 sol·licituds d’assistència», va afirmar Morrison als diputats. A més, el Govern de Nou Gal·les del Sud ha demanat a l’Exèrcit que enviï helicòpters per col·laborar amb les recerques que es portaran a terme dimarts.

Notícies relacionades

Actualment, deu milions de persones estan sota advertència meteorològica en tot el territori a excepció de la zona occidental. L’oficina meteorològica va informar que les pluges estan tenint un caràcter «extraordinari» i que han fet que moltes zones de Nou Gal·les del Sud semblin un «mar interior». El que està vivint actualment Austràlia és el fenomen meteorològic conegut com La Niña, que fa que augmenti la quantitat de precipitacions a l’est del país en un 20%. A aquesta situació se li ha unit el canvi climàtic, que intensifica el seu comportament i la fa més irregular.

Climatologia extrema

Aquesta situació xoca amb la que es va viure per aquestes dates l’any passat, quan la preocupació principal del Govern era la lluita contra els incendis i la sequera. De fet, moltes de les zones que es van veure afectades pel foc l’estiu passat són les que ara estan patint les inundacions. «No conec cap moment en la història de l’estat en què hàgim tingut aquestes condicions meteorològiques extremes en tan poc temps enmig d’una pandèmia», va dir la primera ministra de Nou Gal·les del Sud, Gladys Berejiklian.