Quarts comicis en dos anys

Netanyahu torna a guanyar les eleccions a Israel

  • El partit del primer ministre obtindria 33 escons segons els sondejos, però necessitaria una nova aliança amb la dreta ultraconservadora per garantir una majoria

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Canviar per continuar igual. El primer ministre Benjamin Netanyahu ha tornat a guanyar les eleccions celebrades aquest dilluns a Israel, però necessitarà teixir aliances per poder encapçalar el pròxim govern. El seu partit, el conservador i sionista Likud, aconseguiria 33 escons segons els primers sondejos, uns resultats que garanteixen la seva primera posició però no la majoria absoluta.

Les enquestes a peu d’urna assenyalen que Netanyahu i els seus socis ultraortodoxos i de l’extrema dreta sionista sumen 59 escons, dos menys dels 61 necessaris per controlar el parlament israelià (Knesset). Així, el mandat del primer ministre tornaria a quedar en mans del seu antic aliat Naftali Benett, líder de la formació ultraconservadora Nova Dreta, que obtindria entre 7 i 8 escons.

Notícies relacionades

En segon lloc se situaria el partit centrista i liberal Yesh Atid, amb 16 escons.

Israel ha registrat una baixa participació en els quarts comicis que el país celebra en menys de dos anys. Les restriccions per la pandèmia i el cansament ciutadà podrien ser els responsables que la participació se situés en el 60,9% dues hores abans del tancament dels col·legis electorals, gairebé cinc punts menys que en les anteriors eleccions.

A la recerca de l’últim vot en plena pandèmia