Eleccions a Israel

Netanyahu es juga el seu futur polític a les urnes de nou

  • El primer ministre més longeu de la història d’Israel arriba als comicis impulsat per una campanya de vacunació excel·lent i els seus èxits diplomàtics

  • Als seus 71 anys, el primer cap de Govern imputat en el càrrec ha convertit les quartes eleccions en dos anys en un plebiscit sobre la seva persona

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Al voltant del país, els carrers estan empaperats amb un mateix rostre, el rostre de la política israeliana. Als seus 71 anys, Benjamin Netanyahu es juga el seu futur polític en els comicis d’aquest dimarts, els quarts en dos anys. Amb més de tres lustres com a primer ministre, Bibi ha convertit les eleccions en un plebiscit sobre la seva persona. El mandatari més longeu del país també és el primer cap del Govern israelià imputat en el càrrec. Després de la pèssima gestió de la pandèmia de coronavirus, Netanyahu ha netejat la seva imatge pública amb una campanya de vacunació única i els seus èxits diplomàtics a la regió. 

Líder implacable, Netanyahu ha aconseguit desbancar qualsevol oponent que ha sorgit al Likud. Tot i més d’una trentena de partits rivals –entre els quals, alguns de creats pels seus excompanys de partit–, el primer ministre encapçala les enquestes tot i que sense majoria. El 51% de la societat israeliana no el vol com a cap de Govern, però és molt més popular que els seus adversaris. Amb els 30-32 escons que projecten les enquestes, s’acosta a la majoria de 61 si es confirmen els socis declarats i potencials. 

«Tornem a la vida», diuen els cartells electorals amb el seu rostre. Gairebé la meitat de la població israeliana està vacunada, cosa que ha permès un oportú retorn a la normalitat als carrers de l’Estat hebreu abans de les eleccions. Immunitzat en prime time, Netanyahu s’ha pres la campanya de vacunació com un afront personal. Albert Bourla, president executiu de Pfizer, ha reconegut que l’obsessiu mandatari li va arribar a trucar fins a 30 vegades, fins i tot a les 3 del matí, per assegurar que les vacunes arribessin a temps. 

Protesta multitudinària

Però la jovialitat que es palpa a les terrasses no aconsegueix apaivagar les conseqüències a llarg termini que ha tingut la pèssima gestió de la pandèmia del seu Govern. «Netanyahu s’identifica amb l’èxit de la vacunació, però també amb el mal patit per les persones aturades o aquelles que han hagut de tancar els seus negocis», reconeix Eran Vigoda-Gadot de la Universitat de Haifa a EL PERIÓDICO. Més de 20.000 israelians es van manifestar dissabte passat a les portes de la residència del mandatari.

La protesta més multitudinària dels últims mesos va insistir en l’oposició a Netanyahu, implicat en casos de corrupció i responsable de la crisi econòmica. Però el moviment present als carrers des del juliol passat no ha sabut traduir-se en una alternativa política. Tot i que Bibi ha aconseguit posposar el seu judici al 5 d’abril, la societat israeliana no oblida que el seu líder està imputat en tres casos separats per suborn, abús de confiança i frau

Molts reconeixen que la repetició d’eleccions a Israel és una estratègia de Netanyahu per aconseguir una majoria que li permeti canviar la llei i evitar ser jutjat. «La tragèdia que està causant se centra en la seva personalitat, els seus esforços per ampliar les divisions i els odis en la societat israeliana i el mal anticipat a la nostra democràcia si aconsegueix aturar el seu judici penal», escriu Amos Harel a Haaretz. «És probable que recordem [Netanyahu] com la persona que ens va alliberar de la Covid-19 i que alhora va causar un mal irreversible a l’estat de dret», conclou.

Líder camaleònic

En el seu intent per mantenir-se en el poder, Netanyahu ha mostrat de nou la facilitat amb què muda de pell. Per atraure els islamistes al seu Govern, separats de la llista àrab, els ha promès «vols directes de Tel Aviv a la Meca». El primer ministre es va anotar diversos gols amb l’èxit diplomàtic de firmar els Acords d’Abraham. Al seu torn, aquests pactes de normalització amb diversos països àrabs són un altre indici de l’oblit regional a què està sotmesa la causa palestina. 

Notícies relacionades

Els seus nous socis, els Emirats Àrabs Units, han criticat la instrumentalització que està fent Netanyahu de la seva primera visita al país. Després de cancel·lar el viatge repetides vegades, els emiratians denuncien l’ús electoral d’aquesta primera trobada entre líders dels dos països. Al seu torn, Netanyahu sap que gaudeix de menor protecció en el panorama internacional després de la marxa de Trump. Malgrat l’històric suport nord-americà a l’Estat hebreu, Biden no donarà tants xecs en blanc com sí que va fer el «millor amic que ha tingut Israel a la Casa Blanca». 

D’altra banda, el primer ministre sap que la investigació del Tribunal Penal Internacional per crims de guerra als territoris palestins podria tenir conseqüències per al país. La preocupació augmenta, ja que centenars d’israelians podrien trobar-se en perill de ser detinguts a l’estranger. Un Govern amb o sense Bibi pot condicionar el seu destí. «Existeix la possibilitat que hi hagi un Govern sense Netanyahu –reconeix Vigoda-Gadot–, però no és un dels escenaris més probables».