Crisi sanitària global

Així avança la pandèmia de Covid-19 a Europa i als EUA

  • A Europa, on la vacunació va a un ritme més lent, els contagis van a l’alça; als EUA i el Regne Unit, han aconseguit aplanar la corba

  • Berlín avisa del perill de viatjar a l’estranger per motius turístics i Londres multarà amb gairebé 6.000 euros els que es desplacin sense causa justificada

Així avança la pandèmia de Covid-19 a Europa i als EUA
12
Es llegeix en minuts
El Periódico

La pandèmia de coronavirus no dona treva. Així ho va avisar aquest dilluns l’Organització Mundial de la Salut (OMS): després de cinc setmanes consecutives de reducció dels contagis, la Covid-19 torna a estar «en auge» i la transmissió del virus ha augmentat a tot el món en l’última setmana.

Però mentre el continent europeu és una de les zones amb més afectació, amb un 12% més d’incidència (en el conjunt del món és del 8%), als Estats Units la intensa campanya de vacunació està fent efecte i la corba s’està aplanant. No obstant, l’OMS avisa que les vacunes no són una solució miraculosa i que les mesures de control, incloses les restriccions socials, han de mantenir-se. Altrament, hi haurà nous i grans rebrots.

Així és com està la situació en el dia d’avui a Europa i els Estats Units:

Alemanya prem el «fre d’emergència»

Després de la tímida i gradual reobertura de la vida pública anunciada fa tres setmanes, les autoritats alemanyes han decidit posar el «fre d’emergència»: així qualifica el Govern d’Angela Merkel l’enduriment de les restriccions amb la vista posada a Setmana Santa.

A més de prolongar fins al pròxim 18 d’abril les actuals restriccions de la vida econòmica i social –pràcticament tot està tancat a excepció dels comerços de primera necessitat, farmàcies, restaurants que serveixen menjar per emportar i d’alguns establiments en els quals es pot comprar amb cita prèvia–, Alemanya estarà pràcticament paralitzada entre l’1 i el 5 d’abril en un intent de tallar les cadenes de contagi del que anomenen obertament «tercera onada de la pandèmia». Aquells mateixos dies estaran, a més, prohibides les concentracions als carrers i les reunions de més de dues llars i de cinc persones –sense comptar els menors de 14 anys–, igual com es va decretar durant el Nadal passat.

Davant les crítiques que consideren que les restriccions addicionals demostren la desorientació i la falta de creativitat i flexibilitat del Govern alemany, Merkel argumenta que el sistema sanitari col·lapsaria en poques setmanes si no prengués mesures dràstiques. Berlín considera que la mutació B.1.1.7 de la Covid-19, ja majoritària al país, és més agressiva i contagiosa. L’objectiu ara és aconseguir reduir la incidència per cada 100.000 a menys de 100 nous casos en una setmana. Només aquelles regions que aconsegueixin una xifra sòlida menor a aquest llindar podran reprendre el camí de la reobertura.

Menció especial tenen els viatges a l’estranger, en un moment en què creix la compra de vols cap a les Balears i altres regions europees no considerades ja «regió de risc» per les autoritats sanitàries germàniques: tot i que la cancelleria reconeix que viatjar no està prohibit, apel·la a la població a prescindir d’aquells desplaçaments que no siguin estrictament «imprescindibles». A més, demana a les companyies aèries que no programin vols addicionals durant la Setmana Santa davant l’augment de la demanda.

Tot i que actualment els viatgers que arribin a Alemanya procedents de regions no considerades de risc no han de presentar un test negatiu, la intenció de Berlín és introduir un test obligatori per a tothom. Ara només falta saber a partir de quin dia entrarà en vigor aquesta mesura a les fronteres de la República Federal. ANDREU JEREZ

La tercera onada sacseja França

Un any després de l’esclat de la pandèmia de coronavirus, França s’enfronta al tercer envit de la Covid-19. La xifra de morts ascendeix a 92.648 persones, 344 van sucumbir al virus en les últimes 24 hores. La corba de contagis registra una tendència a l’alça, amb més de 15.700 contagis en l’última jornada.

«La propagació de l’epidèmia s’accelera», va confirmar el primer ministre, Jean Castex, el dijous 18 de març. Les noves soques «més contagioses i virulentes» serien les responsables del nou repunt, que es tradueix ja en una important tensió hospitalària. Segons les últimes xifres de l’Agència Nacional de Salut Pública, més de 26.400 persones es troben hospitalitzades, 4.500 són als serveis de reanimació.

«La situació s’està deteriorant, ara es tracta de no deixar que se’ns escapi de les mans», va continuar el responsable del Govern abans d’anunciar un nou confinament a París –una de les zones més afectades amb una taxa d’incidència que voreja els 550 casos per cada 100.000 habitants– i 15 departaments més on la Covid-19 circula amb més virulència.

Des del dissabte 20 de març, un de cada tres francesos viu sota «mesures de frenada massives». En resum: els 21 milions de ciutadans afectats per les noves restriccions poden sortir de casa a prendre l’aire sense límit de temps, però sí de distància, establerta en 10 quilòmetres al voltant del domicili; tots els desplaçaments que superin aquesta distància han de ser justificats amb una atestació; només els comerços essencials poden obrir les portes –bars, restaurants, cines, teatres i museus es mantenen tancats des del 30 d’octubre–; el teletreball continua sent la norma; i els desplaçaments a altres regions estan prohibits. A diferència de l’estricte confinament decretat fa un any, les escoles es mantenen obertes i la llista de comerços «essencials» ha sigut ampliada. A aquestes normes regionals que duraran, almenys, quatre setmanes, se suma un toc de queda nacional que obliga la població a quedar-se a casa des de les 19 hores fins a les 6 hores.

En aquest context, totes les esperances estan posades a la campanya d’immunització. «El cor de la batalla en les pròximes setmanes i mesos serà la vacunació», va insistir el president francès, Emmanuel Macron, aquest mateix dimarts. Per ara, més de 6 milions de persones han rebut la primera dosi de la vacuna i gairebé 2,5 milions tenen ja les dues dosis. A partir d’aquest dissabte, els més grans de 70 anys podran accedir al sèrum. IRENE CASADO

Descoordinació a Itàlia

Itàlia està vacunant unes 200.000 persones per dia (82% de dosis entregades), com altres països, però les autoritats centrals evidencien que cada regió segueix criteris propis sobre a qui s’ha de vacunar primer. A la petita regió de Molise (Campobasso) hi ha 6.326 vacunats entre el personal no sanitari, mentre que els més grans de 80 anys són només el 16,4% (el 87,5% al Tirol). Sanitat explica que les autonomies competeixen per no ser les últimes i «llavors vacunen sense seguir els criteris nacionals»: en el dia d’avui un milió de vacunats no són persones de risc. En el conjunt del país, 8,1 milions de persones han rebut una dosi i més de 2,5 han sigut inoculades ja amb la segona.

El cap del Govern, Mario Draghi, ha convocat amb urgència el general i comissari de l’emergència, Paolo Figliuolo, i el director de Protecció Civil, Fabrizio Curcio, i ha ofert ajuda a les autonomies més descoordinades (Calàbria, Sardenya, els Abruços), però no pot imposar-la. En els pròxims dies hi haurà una centralització de la logística vacunal i les regions s’ocuparan d’executar. Entre les més endarrerides hi ha l’eficient Llombardia (Milà), que aquest dilluns ha cessat els responsables de la plataforma informàtica per incapacitat: els centres de vacunació van estar tres dies sense pacients i enviaven octogenaris a 70 i 150 quilòmetres de les seves cases.

En les pròximes tres setmanes arribaran al país 4,5 milions de vacunes, que afegides als 1,5 milions que encara es troben a les neveres per no haver sigut inoculades, hauria de permetre arribar al ritme de 500.000 injeccions al dia previstes pel Govern.

Fins aquest dimarts els contagiats totals eren de 3,4 milions i els morts, 105.328 (300 i 400 per dia, al març). Les ucis estan ocupades en un 39% (al 30% es dispara l’emergència). A tot Itàlia l’índex Rt és superior a 1% i hi ha 944 positius per cada 100.000 habitants.

El passat dia 12 tot Itàlia va ser declarada zona taronja, de prealerta màxima, i a partir d’aquest dissabte el país sencer serà zona vermella per impedir desplaçaments i aglomeracions en els dies de Setmana Santa. No hi ha bars ni restaurants oberts. Els comerços funcionen només els essencials. ROSSEND DOMÈNECH

Vacunes i tancaments al Regne Unit

Aquest dimarts es va complir exactament un any des que Boris Johnson decretés el confinament al Regne Unit. La data s’ha commemorat amb homenatges, testimonis, un minut de silenci i sensació de pànic al fer la vista enrere. Ningú hauria cregut que més de 126.000 persones haurien perdut la vida en els últims 12 mesos pel virus. Cap britànic hauria pensat que un any després continuaria confinat. El tercer i últim confinament imposat a principis de gener continua vigent gairebé en la seva totalitat. Hauria d’acabar el mes de juny, de manera esglaonada. Fins ara només les escoles han tornat a obrir. La setmana vinent cessarà l’ordre de mantenir-se a casa, tot i que es continuaran desaconsellant els desplaçaments.

El país ha tancat les seves fronteres. Els viatges a l’estranger que no siguin per causa major justificada, continuen prohibits i a partir del pròxim dilluns s’imposaran multes de 5.000 lliures (5.800 euros) als residents al Regne Unit que se saltin la prohibició. La mesura, anunciada el mateix dia que Espanya ha aixecat les restriccions per via aèria i marítima als passatgers procedents del Regne Unit, estarà en vigor fins almenys el 17 de maig, tot i que l’esborrany de la llei filtrat per la premsa, que dijous se sotmetrà a votació al Parlament, indica que serà il·legal sortir del país fins al 30 de juny.

Les vacances dels britànics aquest estiu en les seves destinacions favorites del Mediterrani o les Canàries segueixen en l’aire. El ministre de Sanitat, Matt Hancock, ha explicat que un grup de treball governamental estudia com viatjar «de manera segura internacionalment i quan serà possible». El Govern informarà sobre els desplaçaments a l’estranger el pròxim 12 d’abril. Les autoritats britàniques temen que amb els viatges entrin al país noves variants de la Covid i vol protegir-se de l’augment de casos al continent europeu, on el pla de vacunació va molt retardat. Al Regne Unit són més de 28 milions els que ja han rebut almenys una primera dosi de la vacuna, cosa que equival a més de la meitat dels adults al país. BEGOÑA ARCE

Portugal, davant el temor d’un nou repunt

Portugal vol evitar el repunt de casos que va portar al límit al sistema sanitari després de Nadal i prohibirà els desplaçaments entre municipis a partir d’aquest divendres i fins al pròxim 6 d’abril. Unes restriccions que ja estaven contemplades en el pla de desescalada que va entrar en vigor el 15 de març passat i que va suposar la reobertura de les escoles fins a quart de primària, perruqueries, llibreries, biblioteques i petits comerços amb servei a la porta.

El pla del Govern és iniciar la segona fase de la desescalada després de Setmana Santa, que inclou la tornada a les aules dels alumnes de fins a tercer d’ESO, obertura de comerços de fins a 200 m² i també de l’hostaleria, que podrà tenir servei de terrassa. Però el compliment del calendari dependrà de l’evolució de dos indicadors: una incidència acumulada inferior als 120 casos per cada 100.000 habitants i un índex de transmissió (Rt) inferior a 1. Segons les últimes dades, la incidència a Portugal està en 81 casos per cada 100.000 habitants i l’índex Rt en 0,89.

En cas que aquests indicadors es disparin, el Govern lusità podria ordenar la tornada a la fase anterior, tot i que en aquest cas podrà fer-ho només a les zones més afectades. Els experts consideren que tard o d’hora caldrà prendre aquestes mesures per la dificultat de mantenir les xifres per sota dels límits fixats i per la situació epidemiològica en altres països europeus. També preocupa la prevalença de la variant britànica, que arriba al 80% al país.

Les autoritats confien en l’avanç del pla de vacunació per frenar possibles rebrots. El coordinador del procés, l’almirall Henrique Gouveia, ha assegurat aquest dimarts que més del 90% dels sanitaris i dels usuaris de residències estaran immunitzats a finals d’aquesta setmana, així com el 83% dels ciutadans més grans de 80 anys. Gouveia manté l’objectiu del Govern d’aconseguir un 70% d’immunització després de l’estiu i preveu una acceleració en l’administració de vacunes en el segon trimestre, fins a les 100.000 dosis diàries. Per ara, prop d’un 9% de la població (914.058 persones) ja ha rebut la primera injecció i més del 4% (455.184 persones) està completament immunitzada. LUCAS FONT

Els EUA, carrera entre vacunacions i variants

El combat als Estats Units contra el coronavirus, que ha deixat el país de moment 543.000 de morts i gairebé 30 milions de casos, està en un moment clau. Es manté a pas ferm i s’intensifica el bon ritme de vacunacions amb els tres sèrums aprovats i moltes de les dades que mesuren l’impacte del virus milloren. Els experts, no obstant, adverteixen contra la complaença, especialment ara que es van relaxant restriccions i es disparen també els viatges just quan es confirma el poder infecciós i la presència a tot el país de les noves variants.

La doctora Rochelle Walensky, directora dels Centres de Control i Prevenció de Malalties, ha sigut una de les últimes autoritats a llançar l’alerta. «Si no prenem les accions adequades ara tindrem una altra onada que es podria haver evitat, com estem veient a Europa ara mateix i així que estem escalant tan agressivament la vacunació», va dir dilluns. Va implorar també als nord-americans que es prenguin amb serietat els esforços de combat contra la pandèmia, i als governs locals a no adoptar massa aviat mesures com eliminar els mandats de portar mascareta, apressant a aguantar «només una mica més».

Els EUA, que va superar la setmana passada els 100 milions de dosis de vacunes inoculades, sis setmanes abans de la meta que es va marcar el president Joe Biden, havia assolit per a dilluns 126,5 milions d’injeccions i té ja el 17,4% de la població més gran de 18 anys completament vacunada. Les dades i percentatges milloraran perquè més estats han ampliat la població que pot accedir als sèrums. Virgínia Occidental, per exemple, l’obria dilluns a tots els més grans de 16 anys i Texas ha anunciat aquest dimarts que tots els adults podran vacunar-se a partir de dilluns.

Notícies relacionades

Dels prop de 3.000 morts al dia a l’hivern s’ha passat a uns 1.000 i les hospitalitzacions també s’han reduït, amb menys de 40.000 nord-americans ingressats per Covid-19. En alguns dels «punts calents» del país també s’han registrat avanços, tot i que en 29 estats hi ha indicis que augmenten els casos segons una anàlisi de ‘The Wall Street Journal’.

Aquest nombre de casos detectats s’ha estancat des de fa un parell de setmanes en uns 50.000 al dia. I com recordava a Twitter el doctor Ashish Jha, degà a la Facultat de Medicina pública a la Universitat de Brown, es manté «una carrera entre les vacunes i les variants [...] Reobrir massa ràpid ajuda les variants». IDOYA NOAIN