Quarts comicis en dos anys
El miracle israelià contra el coronavirus arriba a temps per a les eleccions
L’Estat hebreu presumeix de normalitat al carrer amb l’obertura de restaurants, hotels i escoles, i del nombre més baix de casos en mesos
Un escàndol a l’aeroport limita l’entrada d’israelians encallats a l’estranger mentre entren centenars d’ultraortodoxos abans dels comicis
El miracle israelià arriba a temps per a les eleccions. Israel, que durant el començament de la pandèmia va ser un dels països més greument afectats pel coronavirus, ara presumeix de normalitat al carrer. Amb els casos de pacients crítics i la taxa de reproducció del virus més baixos en mesos, els ciutadans estrenen la primavera als restaurants, bars i escoles.
«Israel és el clar exemple de com fer les coses terriblement malament i excepcionalment bé», reconeix Dan Ben-David, professor de la Universitat de Tel-Aviv i president i fundador de l’Institut Shoresh per a la Investigació Socioeconòmica. «La gestió inicial del virus va ser tot un desastre», admet a EL PERIÓDICO, «però l’excel·lent campanya de vacunació ens ha permès estar on som avui». Uns 5,1 milions d’israelians han rebut la primera dosi de la vacuna d’un total d’una mica més de nou milions d’habitants. I més de quatre milions estan completament immunitzats.
A tall de conillet d’índies, l’Estat hebreu és la prova que la vacuna funciona. Els nous casos diaris de Covid-19 han disminuït, al costat dels casos actius i la proporció de proves diàries positives. A una setmana de les eleccions, el nombre de casos greus a Israel va caure per sota de 600 per primera vegada en més de dos mesos. També la xifra de casos actius es va situar per sota dels 30.000, uns números mai vistos des del setembre passat.
Primavera al carrer
La immunitat es palpa també al carrer. El 7 de març passat es van obrir restaurants, bars i cafeteries. Molts d’aquests establiments tenen una llista d’espera de 10 dies per reservar. Durament castigada, part de l’economia israeliana comença a tirar per endavant amb l’obertura d’hotels, atraccions i llocs per a esdeveniments. Tot i que l’alegria d’una cervesa al sol està reservada a la ciutadania amb Passaport Verd, que s’obté vuit dies després de rebre les dues dosis i té una validesa de sis mesos.
Mentrestant, segueix una lenta obertura del sistema educatiu per als graus escolars superiors. A les zones del país d’infecció baixa o mitja, han obert escoles i universitats però a les altres, segueixen a l’espera que millorin les xifres, que arriben els 6.000 morts des del començament de la pandèmia. Al seu torn, molts israelians han celebrat l’imminent aixecament de l’ús obligatori de la mascareta a l’aire lliure. Segons el Ministeri de Salut, aquesta mesura podria arribar a l’abril si continua la caiguda de la taxa de morbiditat.
Obert per als ultraortodoxos
Malgrat totes aquestes obertures, el cel israelià continua clausurat. «La gestió de l’aeroport mostra com de polititzat està el coronavirus», declara Ben-David. Per evitar l’arribada de les noves variants del virus, el 25 de gener passat el país es va tancar hermèticament. Tot i que els estrangers porten des del març sense poder accedir al país, la decisió afectava els israelians que, en aquest moment, eren fora del país. «Estem veient vestigis de comportament de països no democràtics», critica el professor de la Universitat de Tel-Aviv.
Finalment, es va començar a acceptar l’entrada de 3.000 passatgers diaris amb permís. «Les úniques persones que van desembarcar dels avions eren ultraortodoxes que al·legaven que havia sigut molt fàcil obtenir l’aprovació», explica Ben-David. Netanyahu sempre compta amb el recolzament dels partits religiosos per formar govern, però «els ha de donar alguna cosa a canvi». Mentrestant, uns 25.000 israelians, la majoria laics, veien els seus permisos denegats. «En els últims mesos, hem presenciat infraccions d’alguns principis democràtics bàsics que no havíem vist mai», afirma.
Com que Israel no hi ha vot per correu, molts ciutadans residents a l’estranger viatgen al seu país per exercir aquest dret. A sis dies de les eleccions, el Tribunal Superior de Justícia va declarar inconstitucional el límit diari de 3.000 persones autoritzades a entrar a l’únic port d’entrada al país. Però va retardar la implementació de la seva decisió fins a dos dies abans dels comicis, fet que condicionarà la participació.
«El millor per a Netanyahu»
Notícies relacionadesEls retornats de l’estranger seran obligats a portar un braçalet electrònic que controli la seva quarantena a casa o en un hotel. A més, la represa dels vols només serà a Xipre, Geòrgia i Grècia, països que accepten l’entrada de turistes israelians vacunats o recuperats. Israel encara les quartes eleccions en dos anys amb optimisme respecte al coronavirus. Les urnes mostraran si els israelians recorden la ineficient gestió inicial de la pandèmia.
«Netanyahu va gestionar la pandèmia des d’una perspectiva molt simple: què és el millor per ell, no per Israel», afegeix Ben-David, «i el millor és no anar a la presó». «Per això s’ha de mantenir al poder com a primer ministre i continuar controlant el sistema judicial», recorda. La pandèmia ha forçat a ajornar el seu judici per corrupció fins a després dels comicis, així que Netanyahu els afronta convençut dels seus èxits.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.