Crisi política

El Govern armeni convoca eleccions anticipades desgastat pel conflicte de l’Alt Karabakh

El primer ministre té en contra seu l’Exèrcit i l’oposició

El Govern armeni convoca eleccions anticipades desgastat pel conflicte de l’Alt Karabakh
2
Es llegeix en minuts

Nikol Paixinian, primer ministre d’Armènia, ha anunciat aquest dijous la celebració d’eleccions parlamentàries anticipades el 20 de juny. La decisió ha sigut presa per intentar treure el país de la crisi política que ha enfrontat el Govern amb l’Exèrcit i l’oposició després que Rússia forcés l’alto el foc en el conflicte de la regió de l’Alt Karabakh, segons informa AFP. «Se celebraran eleccions parlamentàries especials el 20 de juny», comunicava el mandatari a Facebook.

Fa mesos que l’oposició acusa el governant de traïció per acceptar l’acord de pau que posava punt final al conflicte. Aquest pacte va ser vist com una derrota humiliant per al país. A això s’hi ha sumat que el primer ministre va acomiadar el número dos del cap d’Estat Major de l’Exèrcit, el general Tigran Jatxatrian, per burlar-se d’un comentari del mandatari sobre l’eficàcia dels míssils balístics russos Iskander. Situació que va provocar que el 25 de febrer, l’Exèrcit comencés a exigir la dimissió del primer ministre.

Notícies relacionades

Després de diverses setmanes convulses, els dos bàndols han aconseguit arribar a un acord per a la convocatòria electoral. El primer ministre ha comunicat que la data ha sigut establerta després d’haver mantingut converses amb el president del país, Armen Sarkissian, i els líders dels dos principals partits de l’oposició. En relació amb això, Efe ha informat que aquesta mateixa setmana s’han publicat unes enquestes en què s’afirmava que el 55% dels armenis estarien a favor de la celebració anticipada de comicis. L’enquesta també ha revelat que el governant obtindria el 33% dels suports i que un 42% de la població votaria «contra tots», a causa d’una gran decepció amb la classe política.

El Govern de Paixinian

Paixinian va ser alçat al poder després d’unes revoltes populars el 2018 que denunciaven la corrupció de les elits postsoviètiques. No obstant, els problemes van arribar després amb la impressió que va causar el conflicte a l’Alt Karabakh entre els armenis, que ja havien aconseguit una primera victòria en l’època de la caiguda de la Unió Soviètica. La regió, que forma part de l’Azerbaidjan, està poblada principalment per armenis, que havien mantingut el control de la zona des de la guerra dels 90. Els últims combats del 2020 es van estendre durant sis setmanes i van provocar la mort de 6.000 persones. Finalment, Paixinian va informar que s’havia vist obligat a firmar l’acord de pau promogut per Rússia per evitar més pèrdues humanes i territorials.

Temes:

Crisi Eleccions